Θεωρείς ότι δεν είσαι καλός στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους αλλά δεν μπορείς να βρεις και το τι φταίει ακριβώς. Η επικοινωνία με τον άλλον είναι κάτι που ξεκινά από εσένα κι εσύ είσαι αυτός που πρέπει να θέσεις τις βάσεις. 

Η αλήθεια είναι πως λιγάκι έχουμε συνηθίσει να επικοινωνούμε μέσω social media και πίσω από μια οθόνη και όλα είναι πολύ πιο εύκολα. Η επικοινωνία με τους άλλους, όμως, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Η face to face αλληλεπίδραση είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Όλοι έχουμε διαφωνίες με τον σύντροφό μας, τον αδερφό μας, τη μαμά μας αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα κακό σημάδι στις σχέσεις. Και οι συγκρούσεις χρειάζονται αρκεί να μην οδηγήσουν σε… “πόλεμο”. Σε βοηθούν να βλέπεις πώς σκέφτεται ο άλλος, τις αξίες του και να τον γνωρίσεις τελικά καλύτερα και σε βάθος.

Αλλά για όλα αυτά θα πρέπει να επικοινωνείς σωστά γιατί και ο τσακωμός είναι επικοινωνία.

Η επικοινωνία με τον άλλον έχει τους κανόνες της

Άκου

Κι άκου πραγματικά, χωρίς απλά να στέκεσαι σιωπηλός και να παρατηρείς με το μυαλό σου αδειανό. Άκου και δώσε προσοχή σε αυτά που ο άλλος προσπαθεί να σου πει. Προσπάθησε να καταλάβεις τη δική του οπτική γωνία κι έτσι θα απαντήσεις κι εσύ καλύτερα και θα δείξεις τι έχει περισσότερη σημασία για σένα.

επικοινωνία με τον άλλον

Να είσαι παρόν

Να είσαι παρόν φυσικά και συναισθηματικά. Αν θέλεις να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις και τα λάθη στην επικοινωνία, να στείλεις λάθος μήνυμα και να λάβεις λάθος μήνυμα, τότε επικοινώνησε πρόσωπο με πρόσωπο κι άφησε το κινητό στην άκρη. Όταν αλληλεπιδράς με τον άλλον, μιλάς από κοντά, τότε μόνο μπορείς να καταλάβεις τον τρόπο που σου λέει ορισμένα πράγματα και γιατί σου τα λέει και το ύφος που έχεις. Έτσι, θα αποφευχθούν παρεξηγήσεις που είναι συνηθισμένες στα μηνύματα μέσω social media.

Χρησιμοποίησε το “εγώ”

Το κλειδί για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σε μια συζήτηση και όταν βλέπεις πως τα “αίματα” ανάβουν, είναι να ξεκινήσεις να μιλάς για σένα και τα συναισθήματά σου. Δηλαδή; Πες για παράδειγμα, “το νιώθω αυτό αλλά…”, “το καταλαβαίνω αυτό που μου λες”… έτσι, ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν νιώθει ότι του κάνεις επίθεση, κατεβάζει τους τόνους και βλέπει με ποιον τρόπο σε επηρεάζει.

επικοινωνία με τον άλλον

 

Μη διακόπτεις

Υπάρχει χειρότερο από το να σε διακόπτουν όταν μιλάς; Όχι, γι’ αυτό μην κάνεις αυτά που δεν θέλεις να σου κάνουν. Είναι σημαντικό να αφήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου να ολοκληρώσει και να εκφράσει τη σκέψη του, ώστε να νιώσει ότι τον ακούς και είναι κατανοητά αυτά που λέει. Μόλις εκφράσει αυτό που θέλει να πει, τότε μπορείς να συζητήσεις ό,τι έχεις στο μυαλό σου.

Με το να τον διακόπτεις συνέχεια, δημιουργείται ένα “χάος” που δεν οδηγεί πουθενά.

Να είσαι ανοιχτόμυαλος

Open minded που λένε και στο χωριό μου! Στην τελική όλοι έχουμε μεγαλώσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο κι έχουμε συγκεκριμένες αξίες και πιστεύω. Αλλά πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος και πρόθυμος να ακούσεις και μια άλλη άποψη, να την δεχτείς και να την επεξεργαστείς.

Μπορεί να αποδειχθεί ότι έχεις άδικο κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό!

Διαβάστε επίσης:

Αν απολαμβάνεις τη μοναξιά σου… δες τι σημαίνει αυτό για σένα!

Photo: unsplash/Priscilla Du Preez