Το να είσαι γονιός σίγουρα δεν είναι κάτι ασήμαντο. Αντιθέτως, όταν φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί οι προτεραιότητές σου αλλάζουν και οι ευθύνες που επωμίζεσαι είναι άπειρες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι γονείς, αν όχι όλοι, θέλουν το καλό του παιδιού τους.

Από την αρχή της ζωής ενός παιδιού, ο βασικότερος στόχος ενός γονέα είναι η ευεξία του παιδιού τους. Όμως, αν είσαι γονέας θα ξέρεις καλύτερα από όλους ότι όταν το παιδί σου φτάνει στην εφηβεία, τότε το άγχος σου διπλασιάζεται. Παρακάτω θα βρεις 6 τρόπους για να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει το άγχος στην εφηβεία.

Συχνά θα έχεις αναρωτηθεί τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να ελαττώσει το άγχος του. Όταν έχεις ένα παιδί μπορεί να νιώθεις ότι δίνεις περισσότερη προσοχή σε αυτό, όμως σε πληροφορούμε ότι το άγχος, η απελπισία και η αναστάτωση που νιώθεις είναι η ίδια με έναν γονέα με περισσότερα παιδιά. Τα έντονα αυτά συναισθήματα είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά υπάρχουν στην οικογένεια.

Να ξέρεις, όμως, κάτι σημαντικό, το άγχος που νιώθει ένας γονέας απορροφάται πολύ εύκολα από τα παιδιά και δεν τα βοηθάει καθόλου. Με λίγα λόγια, το άγχος που νιώθεις εσύ, το βιώνει και το παιδί σου και αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση. Έτσι βρίσκονται αντιμέτωπα με περισσότερους κινδύνους και πειρασμούς.

Σίγουρα είναι κάτι που δεν το θέλεις και δεν το κάνεις σκόπιμα. Μην ανησυχείς εδώ θα βρεις επτά τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Αρχικά ηρέμησε. Πάρε βαθιές ανάσες και ηρέμησε

Είτε έχεις έναν, είτε έχεις περισσότερους εφήβους στο σπίτι σου, πρέπει πρώτα από όλα γίνε συμπονετικός με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Δεν χρειάζεται να καταστρέψεις τον εαυτό σου με το να ανησυχείς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό ότι θέλεις να κρατήσεις το παιδί σου ασφαλή. Μην αφήνεις αυτή την ανησυχία να σε διαποτίζει με άγχος.

Βρες τους αληθινούς σου φόβους

Για παράδειγμα μπορεί να φοβάσαι ότι το παιδί σου μπορεί να τρακάρει και να τραυματιστεί. Ή μπορεί να φοβάσαι ότι το παιδί σου θα μπλέξει σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Πριν πανικοβληθείς, προσδιόρισε τους φόβους σου, συγκέντρωσε τους και αναλογίσου ποιες είναι όντως οι πιθανότητες οι φόβοι σου να είναι πραγματικοί. Θα δεις ότι στα περισσότερα οι φόβοι σου φτάνουν στην υπερβολή.

Κάνε μια μικρή αναζήτηση στο Google και θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα σου δείξει ότι το ποσοστό θνησιμότητας για εφήβους ηλικίας 10-19 ετών σε χώρες υψηλού εισοδήματος είναι περίπου 10 ανά 100.000 σε οποιαδήποτε δεδομένη μέρα. Δηλαδή περίπου 0,001%. Η έκθεση αναλύει επίσης τις κύριες αιτίες θανάτου και σοβαρών τραυματισμών σε αυτές τις ίδιες χώρες.

Τα γεγονότα καθιστούν σαφές ότι ο γιος ή η κόρη σου είναι απίθανο να πάθουν κάτι κακό με αυτό τον τρόπο. Καθώς το να αντιμετωπίζεις τους συγκεκριμένους σου φόβους μπορεί να σε κάνει πιο ανήσυχο βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα ,όμως, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου συνολικά.

Μείωσε τον κίνδυνο

Μόλις εξετάσεις το ποιες είναι οι πιο ρεαλιστικές ανησυχίες σου, προσδιόρισε τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τους κινδύνους.
Για παράδειγμα, για τους άνδρες εφήβους στην ηλικιακή ομάδα 16-19 ετών, ο τραυματισμός στην άσφαλτο είναι μια πραγματική ανησυχία. Ίσως θα μπορούσες να του προγραμματίσεις ένα μάθημα οδήγησης κάθε 3 μήνες, ακόμα και αν έχει αποκτήσει επιτυχώς το δίπλωμα οδήγησης. Έτσι ο εκπαιδευτής θα μπορεί να διακρίνει κάποιες κακές συνήθειες που μπορεί να έχει ο γιός σου.

Το παράδοξο με την υπερβολική ανησυχία είναι ότι παραλύει, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει το άτομο να παραλείψει τα πρακτικά βήματα με τα οποία θα μειώσει τον κίνδυνο. Και σε αυτό οφείλεται το άγχος ολοκληρωτικά.

άγχος στην εφηβεία

Πάρε μέτρα αλλά μην φτάσεις στην υπερβολή

Μπορεί να αποφάσισες να σχεδιάσεις ή να εφαρμόσεις κάποια πρακτική μείωσης του κινδύνου κάθε μήνα. Προσπάθησε να ξεκινήσεις με τα θέματα που σε ανησυχούν περισσότερο. Μην μπαίνεις στον πειρασμό να αποφύγεις να μιλήσεις για κάποια θέματα. Όπως για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου ή ναρκωτικών.

Αντιμετώπισε τις ήπιες ή μέτριες καταστάσεις που εμφανίζονται

Να λάβεις υπόψη σου ότι είναι σχεδόν απίθανο μια καταστροφή να συμβεί, αλλά είναι πολύ πιθανόν εσύ και το παιδί σου να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποια άλλη κατάσταση, όπως για παράδειγμα σχολικό εκφοβισμό, αποτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ή το άγχος πριν τις εξετάσεις. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτές τις ανησυχίες είναι να μπεις στην θέση του εφήβου και να ανακαλέσεις τι έκανες όταν ήσουν κάποτε στην θέση του. Βεβαιώσου ότι είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις αυτές τις περιστάσεις.

Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί συναισθηματικά, και σίγουρα θα νιώθεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις στο 100% ή ότι η βοήθειά σου δεν θα αποδώσει στο 100%, να είσαι βέβαιος ότι θα είσαι με αυτόν τον τρόπο έτοιμος να ελιχθείς σωστά στα θέματα.

Μην είσαι υπερπροστατευτικός

Μπορείς εύκολα να σκεφτείς τους κινδύνους που έγκειται λόγω της υπερπροστατευτικότητας σου. Επιπλέον, σκέψου λίγο το τι μπορεί να κοστίσει στο παιδί σου μελλοντικά αυτή η υπερβολική προστασία. Με την υπερπροστασία εμποδίζεις το παιδί σου να έχει την ανάγκη για ανεξαρτησία ή μπορεί να δημιουργήσεις έναν έφηβο ο οποίος αισθάνεται πνιγμένος. Κάτσε και γράψε ορισμένα πράγματα που κάνεις λόγω της ανησυχίας σου. Σκέψου. Πώς μπορείς να αναιρέσεις κάποια; Ή έστω πώς μπορείς να επιτύχεις την ισορροπία;

Είτε το παιδί σου είναι μοναχοπαίδι, είτε έχει αδέρφια για να μπορεί να μοιραστεί το βάρος της εφηβείας, ένα παιδί χρειάζεται να ανακαλύψει μόνο του πράγματα και να κάνει λάθη. Έτσι μόνο θα μάθει και θα μεγαλώσει πνευματικά και συναισθηματικά. Ο γονέας είναι σημαντικός σ’ αυτή την περίοδο, μην το κάνεις λοιπόν με λανθασμένο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί τα παιδιά κυρίως στην εφηβεία λένε ψέματα;

Photo: Getty Images