Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη από αποφάσεις, από σημαντικές μέχρι απλές. Για κάθε απόφαση που παίρνεις, παρακολουθείς συνεχώς τα αποτελέσματα, μαθαίνεις από τα λάθη σου, και εφαρμόζεις όσα έχεις μάθει στην επόμενη επιλογή που θα πρέπει να κάνεις .

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προτείνει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και να οδηγούν σε λάθος αποφάσεις.

Το άγχος έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχεις όταν βρίσκεσαι σε αγχώδη κατάσταση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στο να κάνεις σοβαρά λάθη σε καθημερινές εργασίες.

Πώς αντιδρούν οι ανήσυχοι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα

Στη μελέτη με επικεφαλής τη Sonia Bishop, οι ερευνητές ζήτησαν από 31 συμμετέχοντες, των οποίων τα επίπεδα άγχους κυμαίνονταν από χαμηλά έως ακραία, να παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σχήματα, το καθένα από τα οποία είχε έναν αριθμό πάνω. Ο αριθμός αντιστοιχούσε στο επίπεδο του σοκ που θα πάθαιναν αν επέλεγαν λάθος σχήμα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να μετράει πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στην αβεβαιότητα κι αν αξιοποιούν τα συμπεράσματα από προηγούμενες καταστάσεις για να πάρουν μια πιο σωστή απόφαση

λάθος αποφάσεις

Shutterstock

Μια σημαντική ικανότητα στην καθημερινή λήψη αποφάσεων είναι η ικανότητα να κρίνουμε εάν ένα απροσδόκητο κακό αποτέλεσμα είναι ένα τυχαίο γεγονός ή κάτι μπορεί να επανεμφανιστεί, εάν η ενέργεια που οδήγησε στην έκβαση επαναλαμβάνεται, εξήγησε η Bishop.

Για ν’ αποφευχθεί το να σοκαριστούν, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμβαδίσουν με τα σχήματα που ήταν περισσότερο πιθανό να κάνουν ένα ηλεκτρικό τράνταγμα. Στην αρχική φάση του παιχνιδιού, τα σχήματα που ήταν να κάνουν ηλεκτρικό τράνταγμα, δεν επιλέγονταν συχνά. Στη δεύτερη φάση του παιχνιδιού, όμως, αυτά τα σχήματα ήταν πιο συχνά.

Αυτό που οι ερευνητές ανακάλυψαν ήταν ότι τα εξαιρετικά ανήσυχα άτομα έπιαναν πολύ πιο αργά το σχήμα και είχαν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να αποφύγουν το σοκ.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό δείχνει μια σύνδεση μεταξύ άγχους και κακής λήψης αποφάσεων. “Οι επιλογές τους έδειξαν ότι ήταν δύσκολο να πουν αν ήταν σε ένα σταθερό ή ασταθές περιβάλλον και να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές”, είπε η Bishop.

Διάβασε και αυτό:

Γίνε αυθόρμητος γιατί μειώνει το άγχος και σε κάνει πιο ευτυχισμένο!