Συχνά μπορεί να κάνεις πράγματα που ενοχλούν το μωρό σου, όμως, δεν έχει τον τρόπο να στα εκφράσει. Αν θέλεις το μωρό σου να είναι ευτυχισμένο και να μην του προκαλείς αρνητικά συναισθήματα, θα πρέπει να αποφύγεις τη συμπεριφορά που είναι αυστηρώς ακατάλληλη για μωρά.

Ποια είναι η αυστηρώς ακατάλληλη συμπεριφορά για μωρά; Δεν είναι μια, αλλά τέσσερις και στις παρουσιάζουμε όλες!

Μην το αγνοείς

Το μωρό από τη στιγμή που θα γεννηθεί έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει. Με τη μαμά, τον μπαμπά, το αδερφάκι του. Μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει, όμως, μιλάει με τις κινήσεις του. Και αυτή η πρώιμη επικοινωνία το καθορίζει. Με το να το αγνοείς και να θεωρείς ότι επειδή είναι μωρό δεν χρειάζεται πολλά πολλά όσον αφορά την επικοινωνία, το μόνο που καταφέρνεις είναι να βλάπτεις την ψυχική του υγεία.

Μην το αφήνεις να κλαίει

Φαντάσου να πονάς, να ζητάς βοήθεια και να σε αγνοούν. Κάπως έτσι νιώθει το μωρό όταν κλαίει κι εσύ το αφήνεις απλώς μέχρι να σταματήσει. Και μεταξύ μας, νιώθει ακόμα χειρότερα γιατί είναι στο στάδιο που μόλις έχει αρχίσει να δημιουργείται το εγκεφαλικό του σύστημα.

Το ν’ αφήνεις ένα μωρό να κλαίει είναι σαν να του κάνεις βασανιστήρια. Γιατί; Γιατί τεχνικά και φυσιολογικά το βρέφος πρέπει να παραμένει στη μήτρα για 18 μήνες.

Μην το αφήνεις μόνο του

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό ον και δεν είναι πλασμένος για να είναι μόνος του. Φαντάσου να σε άφηναν σε μια περιοχή που σου φαινόταν παράξενη, μόνο σου χωρίς να μπορείς να κουνηθείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Κάπως έτσι νιώθουν τα μωρά όταν είναι μόνα τους. Δεν καταλαβαίνουν γιατί μένουν χωρίς κάποιον που τα φροντίζει.

Μην το τιμωρείς

Θυμήσου ότι το μωρό μαθαίνει για τον κόσμο που μεγαλώνει και τη ζωή από τον τρόπο που του συμπεριφέρονται. Η τιμωρία έχει σοβαρές επιπτώσεις. Το μωρό έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στην αγάπη και τη φροντίδα των γονιών του, καθώς επίσης και στον ίδιο του τον εαυτό.

Εάν τιμωρείς το παιδί σου για τη διάθεσή του ν’ ανακαλύψει τον κόσμο, μπορεί να υπονομεύσεις μετέπειτα τα κίνητρά του για μάθηση.

Η τιμωρία προκαλεί έντονο στρες, κάτι το οποίο δεν ενδείκνυται για μωρά τόσο μικρής ηλικίας.

Δες κι αυτό:

Αυτό το τραγούδι κάνει κάθε μωρό ευτυχισμένο! Μανούλες δοκιμάστε το!