Θα έτρωγες κάθε μέρα απ’ το ίδιο πιάτο χωρίς να το πλένεις; Εάν η απάντησή σου είναι όχι, που ελπίζουμε να είναι, τότε γιατί να το κάνεις αυτό με τον σκύλο σου; Φυσικά, δεν είναι ίδιες οι ανάγκες για καθαριότητα, ωστόσο, πρέπει να πλένεις το μπολάκι του σκύλου τακτικά, για να προστατέψεις και τη δική του, αλλά τη δική του υγεία.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE σημειώνει ότι το τάισμα των κατοικιδίων, η αποθήκευση της τροφής τους, αλλά και το καθάρισμα των σκευών που χρησιμοποιούν για να τρώνε μπορεί να έχουν επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ίδιων, όσο και των ανθρώπων τους.

Στη μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 417 ιδιοκτητών σκύλων, διαπιστώθηκε ότι μόλις το 4,7% αυτών γνώριζαν τις επίσημες οδηγίες του FDA σχετικά με το πλύσιμο των σκευών και την αποθήκευση της τροφής του κατοικιδίου τους. Το 43% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αποθήκευαν το φαγητού του σκύλου τους σε απόσταση μικρότερη των 2μ. απ’ το δικό τους, ενώ μόνο το 34% δήλωσε ότι έπλενε τα χέρια του μετά το τάισμα. Την ίδια στιγμή, το 33% είπε ότι ετοίμαζε το γεύμα του σκύλου στην ίδια επιφάνεια που παρασκεύαζε και το δικό του φαγητό.

50 άτομα συμμετείχαν σ’ ένα πείραμα συνολικής διάρκειας 8 ημερών με μπολ, τα οποία δεν πλένονταν τακτικά.

Η ομάδα Α κλήθηκε να πλύνει τα χέρια της πριν και μετά το τάισμα, να μην χρησιμοποιεί το μπολ για να παίρνει το φαγητό μέσα από τη συσκευασία και να πλένει τα σκεύη με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση. Το φαγητό σε αυτή την περίπτωση διατηρούνταν στην αρχική του συσκευασία. 

Στην ομάδα Β, οι συμμετέχοντες λειτουργούσαν με βάση τους κανόνες του FDΑ, δηλαδή έπλεναν τα χέρια τους για τουλάχιστον 20 δεύτερα με νερό και σαπούνι, ενώ καθάριζαν το μπολ του κατοικιδίου από υπολείμματα φαγητού. Το πλύσιμο του σκεύους γινόταν στους 71 βαθμούς Κελσίου και άνω, για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στεγνωνόταν με καθαρή πετσέτα.

Οι συμμετέχοντες της Γ ομάδα δεν έλαβαν καμία απολύτως οδηγία.

πλένεις το μπολάκι του σκύλου
Unsplash/Mathew Coulton

Οι οδηγίες που ακολούθησαν οι δύο πρώτες ομάδες οδήγησαν σε μείωση των μολύνσεων σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα. Τα σκεύη που πλύθηκαν με ζεστό νερό ήταν ασφαλέστερα από εκείνα που είχαν καθαριστεί με χλιαρό ή κρύο νερό.

Τα άτομα της τρίτης ομάδας δεν είχαν πλύνει καμία φορά το μπολάκι του σκύλου τους, παρότι ήξεραν ότι υπήρχαν οδηγίες του FDA κι ότι θα λαμβανόταν εκ νέου δείγμα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το μπολάκι του σκύλου σου και τι άλλο πρέπει να κάνεις;

Οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση για τις οδηγίες υγιεινές για ανθρώπους και κατοικίδια, καθώς τα μπολ των ζώων είναι στις υψηλότερες θέσεις της λίστας με τα πιο μολυσμένα οικιακά είδη -οι συγκεντρώσεις βακτηρίων συχνά φτάνουν εκείνες στην τουαλέτα!

Το ιδανικό θα ήταν να πλένεις το μπολάκι του σκύλου σου μετά από κάθε γεύμα, αλλά εάν δεν είναι εφικτό, προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς.

Αντίστοιχα, μην ξεχνάς να καθαρίζεις και το μπολάκι με το νερό του!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News