Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν βλέπουμε έναν χαριτωμένο σκύλο είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμασταν. Τι είναι, όμως, αυτό;

Όλοι γνωρίζουμε αυτό το αίσθημα απίστευτης χαράς που μας κυριεύει όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον σκύλο. Τι συμβαίνει, όμως, εκείνη τη στιγμή στον εγκέφαλό μας;

Τα σκυλιά μας κάνουν χαρούμενους κι αυτό είναι δεδομένο. Μας δίνουν τέτοια αγάπη, αφοσίωση και πίστη που είναι πραγματικά δύσκολο να μην τα ανταποδώσεις όλα αυτά πίσω. Μας αγαπούν με τέτοια μεγάλη ευκολία που είναι αδύνατο που να μη μας συγκινήσουν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κλινική ψυχολόγος Jephtha Tausig στο Bustle, σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν «λιώνουμε» στην κυριολεξία στη θέαση ενός χαριτωμένου σκυλάκου, η αντίδραση όλων μας είναι τόσο κοινή όσο και φυσιολογική!

Συγκεκριμένα, η Jephtha Tausig ανέφερε ότι είμαστε προ-προγραμματισμένοι να αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο κι ενώ νομίζουμε ότι αυτό έχει να κάνει με τη φατσούλα που έχουμε μπροστά μας, στην πραγματικότητα συνδέεται με τα ανθρώπινα βρέφη.

«Υπάρχει μια έρευνα που δείχνει ότι αντιδρούμε στα κουτάβια, τα γατάκια κι άλλα πράγματα που θεωρούμε “χαριτωμένα” με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνουμε και στα μωράκια», αναφέρει η Tausig, σημειώνοντας ότι αυτό προκαλείται όταν βλέπουμε κάτι μικρό, απροστάτευτο.

Για τους περισσότερους από εμάς αυτό το ‘awwwww’ που εκφράζουμε όταν βλέπουμε έναν χαριτωμένο σκύλο είναι μέρος της βιολογικής μας εξέλιξης, καθώς η πρώτη μας αντίδραση είναι να βοηθήσουμε τα μωρά που έχουν ανάγκη τη φροντίδα και την προστασία μας.

Διάβασε ακόμη:

Ο λόγος που όλοι στεναχωριόμαστε όταν ακούμε σκύλο που κλαίει

Photo: Unsplash/Dario Krejci