Και τελικά πόσο συχνά πρέπει να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου; Φοβάσαι μήπως δεν τον βγάζεις αρκετά συχνά ή υπάρχει “κίνδυνος” ότι πηγαίνετε βόλτα κάθε λίγο και λιγάκι;

Πόσο συχνά πρέπει να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου; Εξαρτάται! Και από τι εξαρτάται; Από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ράτσα, η ηλικία και τα επίπεδα ενέργειας. Και φυσικά, τόσο πόσο χρόνο έχεις εσύ για να τον βγάλεις βόλτα.

Πόσο συχνά πρέπει να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου;

Η ράτσα του σκύλου

Η ράτσα του σκύλου είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας. Υπάρχουν σκυλάκια, όπως τα Collies και τα Shepherds που έχουν μεγαλύτερες “απαιτήσεις” από ότι τα Yorkshire Terriers και τα Papillons.

Μερικά σκυλιά είναι “αθλητές” απ’ τη φύση τους ενώ άλλα σκυλιά προτιμούν να αράζουν. Και φυσικά αυτό εξαρτάται τόσο από τη ράτσα του σκύλου, όσο και από τις προτιμήσεις του.

Ηλικία

Η ηλικία παίζει επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά πρέπει να βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα. Τα πιο νεαρής ηλικίας σκυλιά έχουν περισσότερη ενέργεια -σε γενικές γραμμές- και χρειάζονται περισσότερη άσκηση (σκυλιά ηλικίας 5-8) από αυτά που είναι πιο μεγάλης ηλικίας (9 ετών και πάνω).

Τα πιο μικρά σε ηλικία σκυλιά παίζουν περισσότερο από τα πιο “ηλικιωμένα”. Αλλά φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Αναλόγως και με το πόσο υγιής είναι ο σκύλος σου.

Οι αντοχές του σκύλου σου

Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σου; Τα περισσότερα σκυλιά αντέχουν περίπου 20-30 λεπτά βόλτας σε καθημερινή βάση, αν έχουν μια καλή κατάσταση σώματος.

Ωστόσο, μερικά σκυλιά αντέχουν να περπατούν ή να κάνουν πεζοπορία για ώρες. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για ένα σκυλί που είναι υπέρβαρο να περπατήσει πολλές ώρες.

Για να αποφασίσεις πόσο συχνά πρέπει να βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα και πόση ώρα, πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την κατάσταση υγείας του και τα επίπεδα ενέργειάς του.

Παρατήρησε τις αντιδράσεις του σκύλου σου και πήγαινε με τους δικούς του ρυθμούς. Αν βλέπεις πως ο σκύλος σου “σέρνει” τα πόδια του, τότε πήγαινε με πιο χαμηλούς ρυθμούς.

Οι αντοχές του σκύλου σου μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, για όσο παραμένουν υγιείς.  Σιγά-σιγά μπορείς να χτίσεις τις αντοχές του σκύλου σου και να αποφύγεις τον πόνο και τον τραυματισμό.

Το πρόγραμμά σου

Φυσικά, το ποσό συχνά πρέπει να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου, εξαρτάται και από το πόσο χρόνο έχεις.

Καλό είναι να τον πηγαίνεις βόλτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, εξάλλου θα κάνει καλό και σε σένα. Μια βόλτα 10-15 λεπτών είναι ό,τι πρέπει για τον σκύλο σου, ενώ μπορείς να τον “εξασκείς” και στο σπίτι με πολύ παιχνίδι!

Διαβάστε επίσης:

Μήπως ο σκύλος σου έχει αλλεργία στο κρεβάτι του;

Photo: unsplash/Andrew Schultz