Για εμάς ένας σκύλος είναι πηγή χαράς, είναι ο καλύτερος μας φίλος και μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση αμέσως. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι αυτός μπορεί να βιώνει το άγχος ή ακόμα και την κατάθλιψη.

Ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα άγχους όταν νιώθει ότι απειλείται, όταν νιώθει ότι θα τον εγκαταλείψουν ή ότι οι ιδιοκτήτες του φεύγουν και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Εάν το τελευταίο διάστημα ο σκύλος σου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω λόγους.

Τρέχει μακριά από θορύβους

Ορισμένα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ανήσυχα όταν βρίσκονται κοντά σε δυνατούς θορύβους. Το καλύτερο παράδειγμα είναι όταν τα σκυλιά φοβούνται τις καταιγίδες και τα πυροτεχνήματα. Εάν ο σκύλος σου προσπαθεί να κρυφτεί ή φαίνεται να προσπαθεί να ξεφύγει από τους δυνατούς θορύβους, πιθανότατα έχει άγχος.

Δαγκώνει

Αν το σκυλί σου δαγκώνει εσένα ή άλλους, τότε πιθανότερα έχει αυξημένα επίπεδα άγχους. Το δάγκωμα είναι το πρώτο σημάδι μιας ανήσυχης συμπεριφοράς. Τα σκυλιά δαγκώνουν είτε από πόνο είτε από φόβο.

ποιότητα ζωής του σκύλου

Αποσπάται εύκολα η προσοχή του

Εάν η προσοχή του σκύλου σου αποσπάται εύκολα, τότε αυτό είναι ένα δείγμα ότι προσπαθεί να αποφύγει για κάποιον λόγο την τρέχουσα στιγμή. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να αρχίσεις να καταγράφεις τις στιγμές που αποσπάται η προσοχή του για να καταλάβεις και τι είναι αυτό που του προκαλεί άγχος.

Έχει φαγούρα ή χασμουριέται συχνά χωρίς λόγο

Ακόμη ένα σύμπτωμα που μαρτυρά την ανησυχία ενός σκύλου είναι όταν αυτός ξύνεται χωρίς να νιώθει φαγούρα ή όταν χασμουριέται συχνά χωρίς να είναι κουρασμένος. Αυτές οι δύο ενδείξεις είναι οι πιο εύκολες και άμεσες που μπορείς να παρατηρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τα σκυλιά μας αγαπούν πραγματικά κι οι επιστήμονες έχουν αποδείξεις!

Photo: dashamuller/Fotolia