Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον κορονοϊό με μεγάλη ακρίβεια. Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ικανότητά τους αυτή είναι τόσο ανεπτυγμένη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στον έλεγχο του πλήθους για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα!

Σε δύο κοινοτικά κέντρα προσυμπτωματικού ελέγχου στο Παρίσι, 335 εθελοντές που έκαναν εξετάσεις PCR παρείχαν και δείγματα ιδρώτα. Συνολικά, 78 άτομα με συμπτώματα και 31 άτομα χωρίς συμπτώματα βρέθηκαν θετικά. 

Τελικά ο σκύλος μυρίζει την περίοδο μιας γυναίκας;

Οι σκύλοι μυρίζουν τον κορονοϊό; Ακόμα και τους ασυμπτωματικούς απαντούν οι επιστήμονες

Τα δείγματα ιδρώτα δόθηκαν, στη συνέχεια, στους σκύλους για να τα μυρίσουν. Οι σκύλοι είχαν ακρίβεια 97% στο να ανιχνεύσουν τα άτομα με κορονοϊό, ποσοστό που έφθανε το 100% στην ανίχνευση των ασυμπτωματικών. Ήταν επίσης 91% ακριβείς στον εντοπισμό όσων δεν είχαν λοίμωξη, ποσοστό που έφθανε το 94% σε όσους δεν είχαν συμπτώματα. Η συνολική ευαισθησία του «τεστ» των σκύλων βρέθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με το γρήγορο τεστ αντιγόνου (97% έναντι 84%), αλλά η ειδικότητά του ήταν μικρότερη (90% έναντι 97%).

Σκύλος και κορονοϊός: Λύνουμε όλες σου τις απορίες

σκύλος αναγνωρίζει τη φωνή
Pexels

«Ο έλεγχος μέσω σκύλων είναι μη επεμβατικός και παρέχει άμεσα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Περαιτέρω μελέτες θα εστιάσουν στην αξιολόγηση της όσφρησης των σκύλων για μαζικό προέλεγχο σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις», ανέφεραν οι ερευνητές. Όπως σημείωσαν, η μύτη των σκύλων «μπορεί να αποτελεί μία εναλλακτική λύση στα μοριακά τεστ, όταν είναι αναγκαίο να βγει πολύ γρήγορα ένα αποτέλεσμα».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News