Μόλις υιοθέτησες σκυλάκι ή έχει έρθει η στιγμή να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου; Προσπάθησε να αποφύγεις μερικά βασικά λάθη! Τα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου σου μπορεί να καταστρέψουν την προσπάθεια που κάνεις και τελικά να μην μάθει τίποτα ο σκύλος σου γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις σωστά την εκπαίδευση.

Tα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου που πρέπει να αποφύγεις

Παραλείπεις τα μεταβατικά στάδια

Όταν μιλάμε για την εκπαίδευση του σκύλου, δεν θα πρέπει να βιάζεσαι και να παραλείπεις μεταβατικά στάδια. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με μικρά, αργά και σταθερά βήματα. Δεν μπορείς να περιμένεις να μάθει ο σκύλος σου μια προχωρημένη εντολή εάν δεν έχεις ξεκινήσει απ’ τα βασικά. Πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή και να μην βιάζεσαι.

Εάν βλέπεις ότι ο τρόπος που εκπαιδεύεις τον σκύλο σου δεν είναι αποτελεσματικός, μπορείς να συμβουλευτείς τη γνώμη ενός ειδικού εκπαιδευτή.

λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου

Unsplash

Κάνεις εκπαίδευση μόνο με λιχουδιά

Ένα απ’ τα πιο κοινά λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου σου είναι το ότι του δίνεις συνεχώς μια λιχουδιά για να τον παρακινήσεις να υπακούσει. Όμως, έτσι ο σκύλος σου δεν θα μάθει την εντολή σωστά καθώς θα περιμένει πάντα μια λιχουδιά. Γι’ αυτό σου προτείνουμε να αφήνεις να περάσει λίγη ώρα και μερικές επαναλήψεις της εντολής πριν του δώσεις τη λιχουδιά.

Στέλνεις πολλά μηνύματα την ίδια στιγμή

Κάθε φορά πρέπει να δίνεις μια εντολή στον σκύλο σου και να μην τον βομβαρδίζεις με πολλά διαφορετικά μηνύματα. Όπως σου είπαμε και παραπάνω, το πρώτο και καλύτερο που πρέπει να έχεις όταν ασχολείσαι με την εκπαίδευση του σκύλου σου είναι η υπομονή.

Δώσε στον σκύλο σου τον απαραίτητο χρόνο να εμπεδώσει την εντολή και μην προσπαθείς να του μάθεις τρεις εντολές κάθε φορά, γιατί θα καταλήξει να μην μαθαίνει καμία απ’ αυτές σωστά!

λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου

Unsplash

Φωνάζεις και χτυπάς

Μέγιστο λάθος και ανεπίτρεπτο. Ποτέ δεν χτυπάμε τον σκύλο για να μάθει κάτι. Αυτό αποτελεί κακοποίηση κι όχι μέθοδος εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να βάζεις τις φωνές στον σκύλο σου για να μάθει κάτι, γιατί θα τον κάνεις να είναι ένα φοβισμένο σκυλί και να σε τρέμει.

Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου, καλύτερα να τον πας σε έναν εκπαιδευτή παρά να το κάνεις με τον λάθος τρόπο, με επιπτώσεις στον ψυχισμό του.

Δες μερικά ακόμα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου:

Τα λάθη που κάνουμε στην εκπαίδευση του σκύλου μας

Photo: Pexels