Μήπως κάνεις κάποια βασικά λάθη στο μπάνιο του σκύλου σου και του έχει γίνει εφιάλτης και προσπαθεί να βγει με κάθε τρόπο απ’ την μπανιέρα; 

Τα περισσότερα σκυλιά δεν αγαπάνε το μπάνιο, υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορεί να το κάνουν πιο εύκολο και διασκεδαστικό. Φυσικά το θέμα είναι να είσαι κι εσύ προσεκτικός και να μην κάνεις κάποια λάθη στο μπάνιο του σκύλου σου που θα τον κάνουν να μην θέλει να ξαναδεί νερό μπροστά του.

Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν;

Πίεση νερού

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως ο τρόπος που πλένεις το σκυλάκι σου ίσως να το τρομάζει; Για παράδειγμα, η πίεση του νερού μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυνατή και να κάνει τον σκύλο σου να φοβάται περισσότερο. Ειδικά στο κεφάλι του θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί τότε είναι που θα αντιδράσει περισσότερο. Είναι καλό το νερό να μην έχει πολλή πίεση, ενώ θα πρέπει να προσέξεις και τη θερμοκρασία του, ώστε ο σκύλος και να μην παγώσει και να μην καεί.

Σαμπουάν

Φυσικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το δικό σου σαμπουάν για να πλύνεις τον σκύλο σου. Δεν κάνουμε οικονομία σε αυτά τα πράγματα. Γιατί το δέρμα του σκύλου έχει διαφορετική ισορροπία pH από το ανθρώπινο. Αν δεν έχεις ιδέα ποιο σαμπουάν πρέπει να αγοράσεις για τον σκύλο σου, τότε ρώτα τον κτηνίατρο για να σου απαντήσει σύμφωνα με τη ράτσα του σκύλου.

Στέγνωμα

Φυσικά και παίζει ρόλο το πώς θα τον στεγνώσεις. Δεν του δίνεις την πετσέτα και σκουπίζεται μόνος του, αλλά αντιθέτως τον σκουπίζεις εσύ με την πετσέτα με απαλές κινήσεις μέχρι να μην τρέχουν τα νερά. Ύστερα τον στεγνώνεις με ένα σεσουάρ μαλλιών. Ο αέρας του σεσουάρ βέβαια δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ζεστός. Αν το σκυλάκι σου δυσανασχετεί και δεν θέλει με τίποτα το σεσουάρ τότε στέγνωσέ το με την πετσέτα όσο περισσότερο μπορείς και πήγαινέ το να καθίσει για λίγο στον ήλιο. Ίσως αυτός ο τρόπος να του είναι πιο φιλικός και να μην το τρομάζει.

Κάθε πότε πρέπει να πλένεις το σκύλο σου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπάνιο του σκύλου σου πρέπει να γίνει από 1 έως 3 φορές τον μήνα, ανάλογα με το τρίχωμά του και την εποχή. Εάν η τρίχα του είναι κοντή και έχει λιπαρή ρίζα, τότε θα πρέπει να τον κάνεις μπάνιο τουλάχιστον 1 φορά στις 15 μέρες, ενώ σημασία έχει και αν είναι σκύλος σπιτιού ή όχι, καθώς και η εποχή. Αν δεν είσαι ακόμα σίγουρος για το κάθε πότε θα πρέπει να κάνεις μπάνιο τον σκύλο σου συμβουλεύσου τον κτηνίατρο.

Εννοείται βέβαια πως ανάμεσα στα μπάνια του σκύλου σου, μπορείς να τον καθαρίζεις τοπικά με ειδικά προϊόντα για στεγνό καθάρισμα.

Διάβασε ακόμα:

Κάνε το μπάνιο του σκύλου σου μια τέλεια εμπειρία!

Photo: Autri Taheri/ Unsplash