Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους. Πολύ συχνά τα κατοικίδια γίνονται μέρος της χειριστικής τακτικής που χρησιμοποιούν οι δράστες, ως βασικό μέσο εξαναγκασμού και ελέγχου. Οι συναισθηματικοί δεσμοί που έχει ένα θύμα με τον σκύλο ή τη γάτα του χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν ότι το θύμα δεν θα μπορέσει να φύγει από μια κακοποιητική σχέση. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να υποστούν άμεσα βία και κακοποίηση, καθιστώντας τα ίδια θύματα.

Όλα όσα αλλάζουν στην εγκύκλιο του Άρειου Πάγου για την κακοποίηση των ζώων

Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει και τα κατοικίδια

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Dogs Trust το 2019, ένα καταφοίγιο για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα κατοικίδιά τους έδειξε ότι:

  • Σχεδόν 9 στους 10 επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν δει περιπτώσεις όπου ένα κατοικίδιο έχει επίσης κακοποιηθεί.
  • Σχεδόν το 50% των επαγγελματιών γνώριζαν περιπτώσεις οικιακής κακοποίησης όπου το κατοικίδιο είχε σκοτωθεί.
  • Εκτός από τη σωματική κακοποίηση που μπορεί να υποστούν τα κατοικίδια ζώα, το 97% των επαγγελματιών δήλωσαν ότι συχνά χρησιμοποιούνται επίσης ως μέσο ελέγχου του ατόμου που βιώνει ενδοοικογενειακή κακοποίηση.
  • Το 95% των επαγγελματιών είπε ότι τα θύματα δεν θα έφευγαν από το σπίτι τους χωρίς να γνωρίζουν ότι το κατοικίδιο τους θα ήταν ασφαλές.

Υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA κατοικίδιου – Όσα θες να ξέρεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ασκηθεί έλεγχος στο θύμα:

  • Διακόπτοντας την πρόσβαση στη φροντίδα του κτηνιάτρου ή τη δυνατότητα να ξοδέψει το θύμα χρήματα για τροφές για κατοικίδια
  • Με απειλές να βλάψει, να σκοτώσει ή να “απαλλαγεί” με οποιονδήποτε τρόπο από τα κατοικίδια
  • Αρνείται να επιτρέψει στο θύμα να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο
  • Αποτρέπει ζωτική φροντίδα όπως την τακτική σίτιση

Επιπλέον, τα κατοικίδια που ζουν σε ένα περιβάλλον κακοποίησης παρουσιάζουν σημάδια άγχους και φόβου, βίαιη συμπεριφορά ενώ είναι πιθανό να γαβγίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Όταν διαφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον χρειάζεται χρόνος προκειμένου να επουλωθούν τα ψυχικά τους τραύματα.

Η σχέση μεταξύ κακοποίησης ζώων και ενδοοικογενειακής βίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Οι δράστες μπορεί να απειλήσουν ότι θα βλάψουν ή θα σκοτώσουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο για να αποκτήσουν δύναμη και έλεγχο στον σύντροφό τους. Τα καταφύγια και τα κέντρα φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι ζωτικής σημασίας να δέχονται και τα κατοικία ζώα των θυμάτων προκειμένου να υπερπηδούν κάθε εμπόδιο το οποίο ενδέχεται να κρατά ένα άτομο σε μια κακοποιητική σχέση.

Ήδη στην Αμερική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει ειδική πρόνοια για τα κατοικίδια ζώα των θυμάτων ώστε αυτά να φτάσουν ασφαλή και να διαμείνουν στα καταφύγια μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο που μπορεί συμβάλει περαιτέρω στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των ίδιων των κατοικίδιων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News