Όταν ο σκύλος μας αρρωσταίνει, ανησυχούμε όπως ακριβώς θα ανησυχούσαμε αν αρρώσταινε ένας δικός μας άνθρωπος! Δυστυχώς, υπάρχουν σημάδια καρκίνου στον σκύλο που συνήθως δεν δίνουμε σημασία.

Σύμφωνα με το PetMD, το 50% των σκυλιών άνω των 10 ετών αναπτύσσουν καρκίνο σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Και φυσικά, η διάγνωση όσο πιο νωρίς γίνει τόσο το καλύτερο ώστε να δώσει μερικά χρόνια ακόμη στον τετράποδό μας φίλο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημάδια καρκίνου στον σκύλο που συνήθως τα μπερδεύουμε με άλλες ασθένειες και δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει.

Ποια είναι τα σημάδια καρκίνου στον σκύλο που πρέπει να προσέξεις;

Πρησμένοι λεμφαδένες

Ενώ αυτοί οι αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν κάτω από το σαγόνι ή πίσω από το γόνατο. Αν διογκωθούν, μπορεί να είναι μια μορφή καρκίνου που ονομάζεται λέμφωμα. Μια βιοψία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση!

σημάδια καρκίνου στον σκύλο

Photo: Unsplash/Rob Wingate

Εξόγκωμα

Οποιοδήποτε εξόγκωμα σε κάποιο σημείο του σώματος στον σκύλο, το οποίο αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ή αλλάζει σε υφή ή σχήμα πρέπει να εξεταστεί. Μια βιοψία και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε μια ασφαλή διάγνωση.

Κοιλιακή διαστολή

Όταν το στομάχι ή η κοιλιά μεγαλώνουν γρήγορα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει όγκο στην κοιλιά ή να υποδεικνύει μια αιμορραγία που συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Μια ακτινογραφία ή ένα υπερηχογράφημα στην κοιλιά μπορεί να αποβούν πολύ χρήσιμα.

Χρόνια απώλεια βάρους

Όταν ένας σκύλος χάνει βάρος και δεν ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, τότε αυτό θα πρέπει να ελέγχεται. Αυτό το σημάδι δεν σημαίνει πως απαραίτητα έχει καρκίνο αλλά μπορεί να υποδεικνύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, καθώς πολλοί καρκινοπαθείς πάσχουν από απώλεια βάρους.

σημάδια καρκίνου στον σκύλο

Pixabay

Χρόνιος εμετός ή διάρροια

Ο ανεξήγητος εμετός ή η διάρροια πρέπει να εξεταστούν. Ο όγκος του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο εμετό ή και διάρροια. Δεν θα αφήσεις, όμως, τον σκύλο σου να υποφέρει. Οι ακτινογραφίες, οι εξετάσεις υπερήχων και η ενδοσκόπηση είναι χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία!

Ανεξήγητη αιμορραγία

Η αιμορραγία που προκύπτει ξαφνικά και δεν οφείλεται σε κάποιο τραύμα, πρέπει να εξεταστεί. Η αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη, τα ούλα, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα χρειάζονται προσοχή.

Βήχας

Ένας ξηρός βήχας και επαναλαμβανόμενος θέλει προσοχή. Παρατήρησε τον σκύλο σου όταν βήχει κι αν το κάνει συχνά, τότε κάνε μια ακτινογραφία στο στήθος. Συγκεκριμένος τύπος βήχα, μπορεί να είναι κοινό σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα.

σημάδια καρκίνου στον σκύλο

Photo: Unsplash/Conner Baker

Στοματικές οσμές

Οι στοματικοί όγκοι εμφανίζονται στα σκυλιά και μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή στην προτίμηση των τροφίμων ή να προκαλέσουν αλλαγή στον τρόπο μάσησης της τροφής.. Πολλές φορές μπορεί να ανιχνευθεί μια άσχημη οσμή σε κατοικίδια με όγκο στο στόμα. Για ακόμη μια φορά ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει μια έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

Photo: Pexels/Lisa Fotios