Το να έχεις έναν σκύλο είναι μεγάλη ευθύνη καθώς είναι σαν να έχεις ένα παιδί, κι αυτό το έχεις αντιληφθεί ήδη. Πριν πας για τρέξιμο με τον σκύλο σου, προετοιμάσου και τα μάτια σου “δεκατέσσερα”!

Είναι τέλειο να πηγαίνεις για τρέξιμο μαζί με τον σκύλο σου καθώς γυμνάζεστε και οι δύο ενώ έχετε για παρέα ο ένας τον άλλον. Επειδή, όμως, είπαμε ο σκύλος είναι σαν το παιδί σου, αν θέλεις να τον πάρεις και να τρέξετε μαζί πρέπει να δώσεις προσοχή γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να τραυματιστεί ο τετράποδός σου φίλος.

Τρέξιμο με τον σκύλο σου; Καν΄το με ασφάλεια!

Περίμενε μέχρι να φτάσει στην κατάλληλη ηλικία

Είναι σημαντικό να περιμένεις να μεγαλώσει ο σκύλος σου και να φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, όταν πια τα κόκαλα του θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν θα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Όταν ο σκύλος σου είναι ακόμη κουτάβι, οι βόλτες και το τρέξιμο πρέπει να είναι περιορισμένα και να μην γίνονται σε σκληρές επιφάνειες όπως ένα πεζοδρόμιο.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πάρεις τον σκύλο σου για τρέξιμο; Αυτό εξαρτάται από τη ράτσα και επομένως και το μέγεθος του σκύλου. Ένα μικρό Jack Russell Terrier μπορεί να ξεκινήσει το τρέξιμο νωρίτερα από ένα Great Dane που είναι πιο μεγάλο.

Η προετοιμασία είναι το “κλειδί”

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και ο σκύλος πρέπει να ζεστάνει τους μύες του και μετά να τρέξει. Είναι καλή ιδέα να κάνετε και οι δύο ζέσταμα με μερικές ασκήσεις ώστε να προστατευτείτε από τους τραυματισμούς.

Και φυσικά, ούτε ο σκύλος σου μπορεί να κάνει μαραθώνιο από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να χτίσει τις αντοχές του κι εσύ θα κάνεις υπομονή.

Πρόσεξε την αντίδραση του σκύλου

Πρέπει πάντα να βλέπει πώς ανταποκρίνεται ο σκύλος σου και πώς αντιδρά όση ώρα τρέχετε. Ο σκύλος σου μπορεί να κρύψει έναν τραυματισμό προκειμένου να συνεχίσει να τρέχει μαζί σου. Συνήθως ξέρει τα όρια του και θα το καταλάβεις όταν δεν αντέχει άλλο, αλλά πολλές φορές θα ξεπεράσει τα όρια του προκειμένου να είναι μαζί σου.

Σίγουρα θα καταλάβεις και θα αντιληφθείς μια ασυνήθιστη συμπεριφορά όση ώρα τρέχετε, γι΄αυτό το νου σου!

Φυσικά, το ιδανικό είναι να τρέχετε σε ένα μεγάλο πάρκο ή στην παραλία, δηλαδή σε ποιο ανοιχτούς χώρους και όχι στο δρόμο. Επίσης, να έχετε μαζί σας νερό και να κάνετε μικρά διαλείμματα για να πάρετε ανάσα!

Διαβάστε επίσης:

Κι αν ο σκύλος σου βαριέται, εσύ τι κάνεις γι’ αυτό;

Photo: unsplash/Andrew Schultz