Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς δόντια. Αρχικά τα κουτάβια επιβιώνουν απ’ το γάλα της μητέρας τους και δεν χρειάζονται τα δόντια για να μασήσουν κάποια τροφή. Τα πρώτα δόντια του κουταβιού ξεκινούν να εμφανίζονται μεταξύ των 4 και 6 εβδομάδων. Στη συνέχεια, τα δόντια του σκύλου πέφτουν και εμφανίζονται τα μόνιμα στη θέση τους.

Στην περίοδο που μεσολαβεί μπορεί να δεις μια τρύπα στα ούλα του σκύλου όπου υπήρχε ένα δόντι ή να δεις μικροσκοπικά δόντια στο σπίτι ή στο μπολ με την τροφή του κουταβιού. Τα κουτάβια συχνά καταπίνουν τα πρώτα τους δόντια κι έτσι μπορεί να μην παρατηρήσεις ότι του πέφτουν τα δόντια.

Από την άλλη, ίσως παρατηρήσεις μια μικρή αιμορραγία απ’το στόμα κι αυτό είναι φυσιολογικό.

Τα  δόντια του σκύλου πέφτουν… αλλά πότε δεν είναι φυσιολογικό;

Ορισμένες φορές τα δόντια του σκύλου πέφτουν αλλά όχι όπως θα έπρεπε.

Εάν παρατηρήσεις μικροσκοπικά δόντια δίπλα ή πάνω από τα μεγαλύτερα μόνιμα δόντια, πρέπει να ενημερώσεις τον κτηνίατρο. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια, οπότε πρέπει να το γνωρίζει ο κτηνίατρός σου.

Μερικές φορές, ένας σκύλος που χάνει δόντια ΔΕΝ είναι κάτι φυσιολογικό. Τα δόντια μπορεί να πέσουν για διάφορους λόγους.

Ένα τραύμα στο στόμα μπορεί να χτυπήσει ένα ή περισσότερα δόντια (για παράδειγμα, εάν το σκυλί σου χτυπηθεί στο πρόσωπο με ένα αντικείμενο, αν πέσει από ένα σημαντικό ύψος ή αν χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο). Τα δόντια μπορούν επίσης, να πέσουν αν το σκυλί σου μασάει κάτι πάρα πολύ σκληρό και το δόντι σπάει. Τα σπασμένα δόντια που δεν πέφτουν από μόνα τους είτε πρέπει να τραβηχτούν, είτε να επισκευαστούν. Και οι δύο διαδικασίες διεξάγονται συνήθως από έναν κτηνίατρο-οδοντίατρο.

δόντια του σκύλου πέφτουν

Pixabay

Η περιοδοντική νόσος (ασθένεια των ούλων) είναι επίσης ένας πιθανός ένοχος. Η απώλεια των δοντιών προκαλείται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε πλάκες και πέτρα. Όταν η πέτρα σχηματίζεται κοντά στη γραμμή των ούλων, επιτρέπει στα βακτηρίδια να εισέλθουν κάτω από τη γραμμή των ούλων, καταστρέφοντας τις δομές στήριξης των δοντιών.

Η περιοδοντική νόσος είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί σε σκύλους όταν δεν πλένουν συχνά τα δόντια τους ή δεν λαμβάνουν ανά τακτά διαστήματα έναν καθαρισμό από έναν ειδικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάνουν την εμφάνισή τους οι μολύνσεις.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια πολύ κοινή αιτία της απώλειας δοντιών και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γενική υγεία του σκύλου.

Τι συμβαίνει όταν πέσει ένα δόντι στον σκύλο;

Αν ένα ή περισσότερα από τα δόντια του σκύλου μολυνθούν ή πέσουν, τότε ο κτηνίατρος είναι πιθανό να σου συστήσει την εξαγωγή του.

Παραδόξως, τα περισσότερα σκυλιά δεν έχουν προβλήματα προσαρμογής στην απώλεια δοντιών. Τα περισσότερα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να τρώνε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ακόμη και με την απώλεια αρκετών δοντιών.

δόντια του σκύλου πέφτουν

Unsplash/Andreas Wagner

Ορισμένα ζώα έχουν χάσει όλα τα δόντια τους και είναι ακόμα σε θέση να τρώνε ξηρό φαγητό! Ο στόχος, ωστόσο, είναι να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δόντια, διότι συμβάλλουν στη δύναμη της γνάθου.

Αν παρατηρήσεις πως ο σκύλος σου έχει χάσει ένα δόντι ή έχει δυσάρεστη μυρωδιά η αναπνοή του ή έχει αιμορραγία στα ούλα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο ASAP.

Ο κτηνίατρος θα θελήσει πιθανότατα να κάνει ένα εξονυχιστικό οδοντιατρικό καθαρισμό υπό αναισθησία, να πάρει ακτινογραφίες των δοντιών για να αναζητήσει περιοχές βλάβης και ενδεχομένως να βγάλει ένα ή περισσότερα δόντια.

Μετά τη διαδικασία, θα δοθούν φάρμακα στον σκύλο για τον πόνο αλλά και για την προστασία από κάποια πιθανή μόλυνση.

Διαβάστε επίσης:

Φθινοπωρινές αλλεργίες και σκύλος: Πώς θα τις καταλάβεις

Photo: Pexels