Μόλις απέκτησες σκυλάκι; Τα νέα είναι υπέροχα, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχεις να μάθεις, αν δεν είχες ποτέ ξανά στο παρελθόν. Μία συχνή ερώτηση είναι το κάθε πότε πρέπει να κάνει μπάνιο το κουτάβι. Την απάντηση την ξέρεις; Αν όχι, ήρθε η ώρα να τη μάθεις!

Ο «κανόνας» λέει πως, για να κάνει ένα κουτάβι μπάνιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μηνών. Το μικρό του σώμα δεν είναι έτοιμο ακόμα να αυτορυθμίσει τη θερμοκρασία του κι αν το κάνεις μπάνιο όσο είναι ακόμα μικρό, πρέπει να το σκουπίσεις γρήγορα και να το βοηθήσεις να στεγνώσει. Η δουλειά σου δηλαδή δεν τελειώνει με το λούσιμο.

Είναι πολύ φυσικό το κουτάβι σου να λερώνεται και να μυρίζει, αφού παίζει, κυλιέται κάτω κι ειδικά αν περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

μπάνιο το κουτάβι
Unsplash/ benjamin lehman

Ένας καλός κανόνας είναι ότι πρέπει να κάνεις μπάνιο το κουτάβι σου μία φορά το μήνα. Φυσικά, αν κυλιέται στη λάσπη, μπορείς και να το κάνεις λίγο πιο συχνά. Επίσης, εάν το κουτάβι σου είναι επιρρεπές σε ξηρό δέρμα, τότε άφηνε να περάσει λίγο περισσότερος χρόνος μεταξύ των λουσιμάτων. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να επιλέξεις ένα σαμπουάν για το κουτάβι σου που να είναι απαλό για το δέρμα του.

Μην ξεχνάς πως όσο είναι ακόμα μικρό το κουτάβι σου και θες να αποφύγεις το μπάνιο, μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή και το στεγνό καθάρισμα, το οποίο είναι μια πολύ καλή λύση.

Τα λάθη που κάνεις κάθε φορά που πλένεις τον σκύλο σου!

Όταν κάνεις για πρώτη φορά μπάνιο το κουτάβι σου μην ξεχάσεις αυτά τα σημαντικά βήματα:

  • Κάνε το να αισθάνεται όμορφα και ενθάρρυνέ το.
  • Ρύθμισε το νερό στη σωστή θερμοκρασία.
  • Επίλεξε το ιδανικό σημείο. Αν κάνει κρύο, μην το πλύνεις σε εξωτερικό χώρο και το αφήσεις εκεί να στεγνώσει.
  • Ξέπλυνέ το καλά και βούρτσισέ το μετά.

Αν το σκυλάκι σου αγαπήσει και συνηθίσει από μικρό το μπάνιο, τότε δε θα έχεις πρόβλημα μεγαλώνοντας, γι’ αυτό φρόντισε να είναι μια ευχάριστη διαδικασία γι’ αυτό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News