Τα σκυλιά είναι γνωστό πως είναι κοινωνικά ζώα και αυτό τους κάνει και καλά κατοικίδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως ένας σκύλος είναι φιλικός τόσο ως προς τους ανθρώπους, όσο και ως προς τα άλλα σκυλιά. Αλλά πόσο κοινωνικός είναι ο σκύλος σου;

Κι αν δεν είναι μήπως πρέπει να ανησυχείς; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Έχεις παρατηρήσει, όμως, πόσο κοινωνικός είναι ο σκύλος σου, πώς αντιδρά κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως με άλλα σκυλιά;

Όλα εξαρτώνται από τη γλώσσα του σώματος, όταν ένας σκύλος βρίσκεται μαζί με έναν άλλο σκύλο. Μήπως τον αποφεύγει; Ή ξεκινάει να τον μυρίζει και μετά τον πλησιάζει περισσότερο; Είναι αντιδράσεις που πρέπει να δώσεις προσοχή!

Είναι φυσιολογικό να μην αλληλεπιδρά ο σκύλος σου με άλλα σκυλιά;

Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το κάνει και πώς αντιδρά κάθε φορά που βλέπει ένα άλλο σκυλί, αν νιώθει άνετα ή αν πρέπει εσύ να παρέμβεις.

Όταν ο σκύλος σου είναι περιτριγυρισμένος από άλλα σκυλιά, αυτό μπορεί να τον αγχώσει, ειδικά όταν το κάνει με το ζόρι. Σκέψου για παράδειγμα, πώς θα ένιωθες εσύ αν σε έβαζαν με το ζόρι να μιλήσεις με αγνώστους που δεν έχετε τίποτα κοινό. Αμηχανία και άγχος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρέχεις στον σκύλο σου, τόσο ψυχικές όσο και σωματικές ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όχι μόνο με σένα αλλά και με άλλα ζώα ή ανθρώπους. Έτσι, μπορείς να τον οδηγήσεις σε μια ικανοποιητική και ευτυχισμένη ζωή.

Πόσο κοινωνικός είναι ο σκύλος

Η καλύτερη ηλικία που μπορείς να κάνεις τον σκύλο σου πιο κοινωνικό είναι μεταξύ 3 και 12 εβδομάδων. Μερικές φορές, η κοινωνικοποίησή του μπορεί να γίνει και όταν είναι 16 με 20 εβδομάδων, αναλόγως και τη ράτσα του σκύλου.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσεις;

Πολύ περισσότερο από το πόσο κοινωνικός είναι ο σκύλος, θα πρέπει να προσέξεις αν εκδηλώνει σημάδια φόβου ή επιθετικότητας όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλα σκυλιά.

Αλλά αν εκδηλώνει αυτά τα σημάδια και συνεχίζεις να τον έχεις σε χώρο με άλλα σκυλιά, τότε αυτό δεν τον βοηθά αλλά τον κάνει πιο επιφυλακτικό και επιθετικό, καθώς δεν έχει τον χώρο που θέλει.

Πόσο κοινωνικός είναι ο σκύλος

Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τα σημάδια αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα, να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό, ώστε να σου προτείνει ένα “σχέδιο” για να δουλέψεις μαζί με τον σκύλο σου.

Αλλά να θυμάσαι! Τα σκυλιά είναι σαν τους ανθρώπους, μερικά είναι πολύ κοινωνικά και άλλα προτιμούν να είναι μόνα τους ή να έχουν έναν περιορισμένο κύκλο φίλων. Άφησε τον σκύλο σου να κάνει την επιλογή του και σεβάσου το!

Διαβάστε επίσης:

Τόσο καιρό βγάζεις τον σκύλο βόλτα με λάθος τρόπο!