Ενώ θέλεις να περάσεις κάθε λεπτό της ζωής σου με το αγαπημένο σου κουτάβι, δυστυχώς φτάνει εκείνη η στιγμή της ημέρας που πρέπει να πας στη δουλειά σου ή να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου, γιατί τι να κάνεις, άνθρωπος είσαι κι εσύ…Είμαι σίγουρη, ωστόσο, ότι έχεις αναρωτηθεί έστω και μία φορά στη ζωή σου, πόσες ώρες μπορείς να αφήνεις το κουτάβι σου μόνο του στο σπίτι.

Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο χρονών είναι το κουτάβι σου και πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι. Για παράδειγμα, σε ηλικία πέντε μηνών, θα μπορείς να το αφήσεις μόνο του για τουλάχιστον 5 ώρες. Πριν από αυτή τη φάση της ζωής του, θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν παρούσα στη ζωή του, καθώς η φάση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το δέσιμο και την κοινωνικοποίηση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής του.

Αν και μπορεί να σου φαίνεται πολύ τρομακτική η ιδέα να αφήσεις τον τριχωτό σου φίλο μόνο του στο σπίτι, αν ξέρεις να τον προετοιμάσεις κατάλληλα να είσαι σίγουρη πως θα προσαρμοστεί στις αλλαγές. Ποια, όμως, είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο το κουτάβι σου; Όσα πρέπει να προσέξεις την πρώτη φορά!

«Πόση ώρα μπορώ να αφήσω τον σκύλο μου μόνο του στο σπίτι;» Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Προετοίμασε το σπίτι σου

Όταν αφήνεις το κουτάβι σου μόνο του στο σπίτι, η ιδέα ότι δεν έχει επίβλεψη μπορεί να σε ανησυχήσει. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγεις απροσδόκητα ατυχήματα είναι να λάβεις προληπτικά μέτρα, όπως η προστασία του σπιτιού σου για τα κουτάβια.

Τα κουτάβια έχουν την τάση να είναι περίεργα, ειδικά αν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Μπορούν να εξερευνήσουν και να εκφράσουν την περιέργειά τους μασώντας έπιπλα ή αντικείμενα που δεν προορίζονται για σκύλους. Να είσαι προσεκτική με εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια, ανθρώπινη τροφή ή χημικά προϊόντα καθαρισμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τον φίλο σου. Κρύψε, λοιπόν, τα αντικείμενα που δεν είναι ασφαλή. 

To ήξερες ότι το καλαμπόκι είναι ιδανική τροφή για το σκύλο σου; Όλα τα οφέλη που του προσφέρει

Προσπάθησε να το εκπαιδεύσεις με ένα κλουβί

Η εκπαίδευση με κλουβί παρέχει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για τον σκύλο σου κατά την περίοδο προσαρμογής του. Είναι μια ασφαλής, δομημένη ρουτίνα για το κουτάβι σου όταν χρειάζεται ένα μέρος για να ξεκουραστεί. 

Όταν εισάγεις την εκπαίδευση με κλουβί στο κουτάβι σου, είναι σημαντικό να το κάνεις με ήρεμο, ενθαρρυντικό τρόπο. Πρέπει να βλέπει το κλουβί ως ένα καταφύγιο και να αναπτύξει μια υγιεινή συνήθεια να το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Βρες τρόπους για να βοηθήσεις το κουτάβι σου να συσχετίσει με θετικές σκέψεις το κλουβί, είτε πρόκειται για τα παιχνίδια που λατρεύει να μασάει, είτε για το σνακ που αγαπάει, είτε για το άνετο κρεβάτι του.

αλλάξεις την τροφή του σκύλου
Unsplash/ Berkay Gumustekin

Τα νεότερα σκυλιά μπορούν να περάσουν μόνο από μία έως τρεις ώρες μέσα στο κλουβί τους, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να περάσουν λίγες περισσότερες. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι μία καθημερινή πρακτική, καθώς ο σκύλος σου χρειάζεται συχνή κίνηση και άσκηση για να παραμείνει υγιής. 

Άφθονο παιχνίδι και αλληλεπίδραση 

Τα σκυλιά είναι άκρως κοινωνικά ζώα και είναι σημαντικό να αλληλοεπιδράς μαζί τους. Ειδικά όταν μπαίνουν για πρώτη φορά στην οικογένειά σου ως κουτάβια, χρειάζονται πολλή προσοχή, αγάπη και υπομονή για να εξελιχθούν σε κοινωνικά, υγιή ενήλικα σκυλιά. 

Μπορείς σταδιακά να εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου να μένει μόνο του, αλλά μην το κάνεις απότομα γιατί μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξετάσεις αυτές τις πρακτικές και να τις εντάξεις όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εγγυηθείς ότι το κουτάβι σου ζει μια συναρπαστική, υγιή και ικανοποιητική ζωή καθώς αναπτύσσει μια ουσιαστική σχέση με την οικογένειά σου. 

Αυτές είναι οι πιο διάσημες συνταγές για λιχουδιές σκύλων στο TikTok και οι τετράποδοι φίλοι μας θα τις λατρέψουν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News