Η κοινωνικοποίηση του σκύλου δεν είναι εύκολο πράγμα. Κι όταν λένε κοινωνικοποίηση δεν εννοούμε απλώς να τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά ή τους άλλους ανθρώπους, αλλά με κάθε τι που περιβάλλει τον κόσμο μας!

Κι, όμως, η κοινωνικοποίηση του σκύλου δεν είναι εύκολη, ειδικά αν το σκυλάκι σου είναι ακόμη πολύ μικρό. Πώς μπορείς, λοιπόν, να τον κάνεις να νιώσει πιο άνετα και οικεία με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του;

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου με απλά βήματα

Τι προσπαθείς να πετύχεις: Κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι να το μάθεις ότι η ζωή είναι διασκεδαστική και ασφαλής. Αν κάτι είναι τρομακτικό και του προκαλεί φόβο, αυτό δεν είναι κοινωνικοποίηση, αλλά μαθαίνεις στον σκύλο σου τι να αποφεύγει.

Όλα είναι λιχουδιές και παιχνίδι. Κι έτσι θα το βιώσει και ο σκύλος, ως μια εμπειρία που κάτι θα κερδίζει κάθε φορά. Κάθε φορά θα υπάρχει και μια ανταμοιβή.

κοινωνικοποίηση του σκύλου

Όλα όσα θα συναντήσει… Φτιάξε μια λίστα με όλα τα νέα πράγματα που θα μάθει το κουτάβι σου. Όσα πρόκειται να δει, να ακούσει και να βιώσει μέσα ή έξω από το σπίτι.

Γίνε ευρηματικός! Δώσε στον σκύλο σου την ευκαιρία να βιώσει όλα τα πράγματα που είναι ασφαλή με έναν θετικό τρόπο σε διαφορετικές περιστάσεις.

Επαφή με άλλους! Ο στόχος σου είναι να μάθεις στον σκύλο σου ότι οι άλλοι άνθρωποι, οι άλλοι σκύλοι και διαφορετικές καταστάσεις είναι ασφαλή και διασκεδαστικά. Μην αφήνεις τον σκύλο σου να φοβάται και κράτα μια απόσταση κάθε φορά που βλέπεις ότι… “μπουχτίζει”. Δώσε του τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται.

κοινωνικοποίηση του σκύλουΧρησιμοποίησε ένα sound app! Για όλους τους θορύβους που μπορεί να ακούσει και δεν περιμένει (όπως είναι τα πυροτεχνήματα και οι κεραυνοί). Έτσι, ο σκύλος σου θα είναι πιο εξοικειωμένος όταν θα φτάσει η στιγμή να ακούσει έναν τέτοιο ήχο.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου δεν σταμάτα! Όχι, δεν σταματά όταν ο σκύλος σου είναι πια ενήλικας, αλλά συνεχίζεται σε όλη του τη ζωή.Μπορεί να διανύει περιόδους που έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση κι άλλες που είναι πιο τρομαγμένος. Προσπάθησε να τον βοηθήσεις με τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή σας.

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγάλος κίνδυνος για τα σκυλιά που αγνοούμε!