Καθημερινά διαβάζουμε ολοένα και πιο συχνά, πόσα πολλά μας προσφέρει η συντροφιά ενός σκύλου ή μιας γάτας. Μια νέα έρευνα τώρα αποδεικνύει ότι τα κατοικίδια βοηθούν την ψυχική και σωματική υγεία των ηλικιωμένων!

Πιο συγκεκριμένα, το National Poll on Healthy Aging, εξέτασε 2,051 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 50 και 80 ετών και διαπίστωσε ότι το 55% εκ αυτών είχε ένα κατοικίδιο.

Το ίδιο 55% των ενηλίκων επισήμανε τα συναισθηματικά οφέλη που η συντροφιά των κατοικίδιων τους προσφέρει: Το 88% ανέφερε ότι το να έχουν κατοικίδια τους βοηθά να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή, ενώ το 73% ανέφερε ότι τα κατοικίδια τους δίνουν έναν σκοπό.

Αυτά τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μοναξιά μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στη σωματική υγεία των ανθρώπων σε μεγαλύτερη ηλικία. Έτσι λοιπόν, αυτή η αίσθηση σκοπού που τους χαρίζουν τα κατοικίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτούς.

σημάδια ότι ο σκύλος έχει κατάθλιψη

Unsplash/Conner Baker

Παράλληλα, το 79% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι από τότε που έχουν συντροφιά ένα κατοικίδιο, μειώθηκε το άγχος τους, το 60% ότι τα κατοικίδια τους βοηθούν στη σωματική και ψυχική υγεία, και το 34% ότι τα κατοικίδια τους βοηθούν να μη σκέφτονται τον πόνο τους.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι στους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, με το 72% να αναφέρει ότι τα κατοικίδια τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ακόμη ότι το 52% των συμμετεχόντων που έχουν ένα κατοικίδιο, δήλωσε ότι απέκτησαν ένα, ειδικά για να έχουν μια συντροφιά, ενώ οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το κατοικίδιο τους.

«Οι σχέσεις με τα κατοικίδια δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο αυτές με τους ανθρώπους, ενώ τα κατοικίδια είναι συχνά πηγή μεγάλης χαράς», ανέφερε μία συγγραφέας της έρευνας, για να προσθέσει επίσης ότι: «Τα κατοικίδια προσφέρουν επίσης στους ηλικιωμένους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι χρήσιμοι και αγαπητοί»!

Ωστόσο, η έρευνα ανέφερε και μερικά προβλήματα, όπως ότι η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι ακριβή για όσους ηλικιωμένους δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα, ενώ μερικοί από αυτούς μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρίες που κάνουν τη φροντίδα ενός σκύλου ή μιας γάτας αρκετά δύσκολη.

Διάβασε ακόμη:

Η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος για να “αγοράσεις” ένα αδέσποτο ζωάκι!