Οι εκτεταμένες φωτιές στην Ελλάδα εκτός από καμένα σπίτια και εκτάσεις γης έχουν αφήσει πίσω τους και εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ζώα. Άνθρωποι που για να σωθούν οι ίδιοι εγκατέλειψαν τα κατοικίδια τους μέσα στις φλόγες είναι μια εικόνα που δεν θέλουμε να ξαναδούμε. Εάν έχεις κατοικίδιο και φοβάσαι την πιθανότητα ενδεχόμενης πυρκαγιάς υπάρχουν τρόποι να προστατεύσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και το μικρό σου ζωάκι. Αρκεί να γνωρίζεις πώς να σώσεις το κατοικίδιο σου σε περίπτωση πυρκαγιάς προτού αυτή ξεσπάσει.

Πώς διασώζουμε και βοηθάμε ζωάκια απ’ τις πυρόπληκτες περιοχές

Πώς να σώσεις το κατοικίδιο σου σε περίπτωση πυρκαγιάς

Τοποθέτησε ένα σήμα κατοικίδιου στην είσοδο

Ένα σήμα κατοικίδιου είναι πολύ χρήσιμο και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μπορείς να τοποθετήσεις ένα τέτοιο σήμα στην είσοδο του σπιτιού σου το οποίο θα ενημερώνει τους πυροσβέστες που θα κληθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς πως στον χώρο υπάρχουν κατοικίδια τα οποία πρέπει να διασωθούν.

Δημιούργησε εκ των προτέρων ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός λέει ότι εάν ξεσπάσει φωτιά στο σπίτι σου ή κοντά σε αυτό, μπορεί να έχεις μόλις δύο λεπτά στην διάθεσή σου για να διαφύγεις. Κάθε οικογένεια πρέπει να έχει σχέδιο εκκένωσης πυρκαγιάς και να κάνει άσκηση πυρκαγιάς τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Είναι αναγκαίο να έχουμε κατά νου δύο τρόπους για να βγούμε από κάθε δωμάτιο στο σπίτι και να έχουμε εκ των προτέρων αποφασίσει πού θα συναντηθούμε μόλις βγούμε έξω. Φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε τα κατοικίδια ζώα στο σχέδιο και να έχουμε διαθέσιμα λουριά ή κλουβιά μεταφοράς κοντά σε κάθε έξοδο.

Φωτιά στην Εύβοια και την Αρχαία Ολυμπία: Χρήσιμες σελίδες και τηλέφωνα για να προσφέρουμε όλοι την βοήθειά μας

Παρατήρησε που συνηθίζει να κρύβεται ο σκύλος ή η γάτα σου

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το κατοικίδιό σου πιθανότατα θα φοβηθεί. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πού είναι πιθανό να κρυφτεί μέσα στο σπίτι ώστε να ψάξεις στα κατάλληλα σημεία γρήγορα. Δυστυχώς, αν δεν μπορείς να βρεις το κατοικίδιο σου θα πρέπει να διαφύγεις γρήγορα. Βγες έξω και άφησε την πόρτα ανοιχτή για να ακολουθήσουν τα κατοικίδια. Φώναξε τα για να τα βοηθήσεις να βρουν τον δρόμο τους και ενημέρωσε τους πυροσβέστες ότι είναι ακόμα μέσα.

Τοποθέτησε τσιπ στο κατοικίδιό σου

Ένα άλλο σημαντικό βήμα πυρασφάλειας κατοικίδιων ζώων είναι να βεβαιωθείς ότι τα κατοικίδια έχουν μικροτσίπ πριν συμβεί έκτακτη ανάγκη και ότι οι πληροφορίες στο μητρώο του τσιπ είναι ενημερωμένες. Τα κατοικίδια με μικροτσίπ είναι πολύ πιο πιθανό να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους σε περίπτωση που χαθούν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Μετά την φωτιά επισκέψου έναν κτηνίατρο

Μετά από μια πυρκαγιά πρέπει να παρακολουθείς το κατοικίδιό σου σε περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ζαλάδας ή δυσκολίας στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά την εισπνοή καπνού και είναι απαραίτητο να επισκεφτείς έναν κτηνίατρο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News