Ξέρουμε πως είναι καλοκαίρι και έχεις συνηθίσει να έχεις το κατοικίδιό σου παντού μαζί σου. Στο σπίτι, την παραλία, την βόλτα, τις διακοπές. Το καλοκαίρι όμως τελειώνει και θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να επιστρέψεις στο γραφείο. Το κατοικίδιο έχει συνηθίσει πια την παρουσία σου και ο αποχωρισμός θα είναι δύσκολος. Εμείς σου έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό που θα σου δείξει πώς να αφήσεις τον σκύλο μόνο του σπίτι ενώ θα λείπεις στην δουλειά.

Απίστευτοι μύθοι για το στόμα του σκύλου σου!

Εξασκηθείτε σε μικρές ασκήσεις ανεξαρτησίας όσο είστε και οι δύο ακόμα στο σπίτι

Κατά τη διάρκεια της περιόδου εργασίας από το σπίτι, άφησε τον σκύλο σου να χαλαρώσει σε ένα δωμάτιο μακριά σου, διατηρώντας τον απασχολημένο με αγαπημένα παιχνίδια και λιχουδιές που θα του τραβήξουν την προσοχή για εκείνη τη χρονική περίοδο. Μόλις ο σκύλος δημιουργήσει κάποια ανοχή, δοκίμασε να φύγεις από το σπίτι για πολύ σύντομο χρονικό διαστήματα – μόλις πέντε ή 10 λεπτά για να ξεκινήσεις ομαλά. Καθώς ο σκύλος μαθαίνει να συνδέει τις αναχωρήσεις σου με κάτι θετικό και αισθάνεται ασφαλής επειδή επιστρέφεις πριν εμφανίσει σημάδια άγχους, μπορείς να αρχίσεις να αυξάνεις τον χρόνο αργά και με ρυθμό που σας βολεύει και τους δύο.

Τι διαισθάνεται ο σκύλος ή η γάτα σου κι εσύ δεν θα καταλάβεις ποτέ;

Πριν φύγεις, τοποθέτησε τον σκύλο σε μια περιοχή του σπιτιού που είναι ασφαλής και οικεία σε αυτόν

Επίλεξε ένα μέρος όπου είναι πιο άνετα και λιγότερο πιθανό να βλάψει τον εαυτό του. Ενώ ορισμένα σκυλιά αισθάνονται καλά και ασφαλή στην τσάντα μεταφοράς τους όταν ο ιδιοκτήτης τους είναι μακριά, άλλα μπορεί να αισθάνονται πιο ανήσυχα όταν είναι κλεισμένα. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και να οδηγήσει ακόμη και σε τραυματισμό εάν προσπαθήσουν να διαφύγουν.

Εξάσκησε το κατοικίδιό σου σε σημάδια αναχώρησης, όπως να φοράς τα παπούτσια σου ή να πιάνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου

Αυτά είναι κοινά στοιχεία που δείχνουν ότι θα φύγεις και συχνά τα σκυλιά αρχίζουν να αγχώνονται. Αν επαναλαμβάνεις αυτές τις κινήσεις καθημερινά και όταν δεν χρειάζεται να φύγεις ο σκύλος θα αρχίσει να συνηθίζει και να προσαρμόζεται καλύτερα.

Μην κάνεις την αναχώρησή σου υπερβολική

Εάν κάνεις την άφιξη και την αναχώρησή σου υπερβολικά συναισθηματική με αγκαλιές και χάδια το άγχος του σκύλου σου μπορεί να αυξηθεί. Αντίθετα, δοκίμασε να χαιρετήσεις τον σκύλο σου όταν αυτός ηρεμήσει. Θυμήσου επίσης, να χαδεύεις το κατοικίδιό σου σε περιόδους που δεν αναζητά έντονα την προσοχή σου γεγονός που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ήρεμης συμπεριφοράς.

Τι να κάνεις πριν φύγεις για την δουλειά;

  • Αφιέρωσε χρόνο για μια πρωινή βόλτα και παιχνίδι με το σκύλο σου. Η άσκηση θα τον κουράσει και θα κοιμάται όσο λείπεις.
  • Συνέχισε να αφήνεις λιχουδιές και παιχνίδια στον σκύλο σου για να απασχολείται.
  • Άφησε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτό σε χαμηλή ένταση για να νιώθει την ανθρώπινη παρουσία.
  • Εάν γυρνώντας από την δουλειά αντιληφθείς ότι ο σκύλος σου έχει κάνει ζημιές μην τον τιμωρήσεις. Αυτό θα αυξήσει το άγχος του για τις ώρες που λείπεις.

Εάν το κατοικίδιο σου δείχνει σημάδια άγχους αποχωρισμού, επικοινώνησε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές και υποστήριξη. Χωρίς παρέμβαση, το άγχος του χωρισμού μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να γίνει ένα πιθανό ζήτημα ασφάλειας και ευημερίας για το κατοικίδιο. Ένας επαγγελματίας μπορεί επίσης να αποκλείσει πιθανές ιατρικές αιτίες ή άλλα θέματα, όπως η πλήξη, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News