Πριν από λίγο καιρό υιοθέτησες το πρώτο σου σκυλάκι και ο κτηνίατρος είχε εκτιμήσει ότι θα γίνει μεγαλόσωμο. Και φυσικά όσα σου είχε πει βγήκαν αληθινά. Το κουτάβι σου πλέον είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος και εσύ παλεύεις κάθε μέρα να τον βγάλεις βόλτα χωρίς να σε τραβάει. Τελικά, καταλήγεις κάθε φορά να νιώθεις ότι σε πάει εκείνος βόλτα κι όχι εσύ αυτόν! Τι μπορείς να κάνεις; Πολλά! Αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές που θα διαβάσεις σ’ αυτό το άρθρο και να το κάνεις μεθοδικά. Θέλει υπομονή και θέληση. Πώς να πηγαίνεις βόλτα τον μεγαλόσωμα σκύλο σου, λοιπόν, χωρίς να σε τρέχει;

Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ότι ο σκύλος σου τραβάει το λουράκι όχι για να σου κάνει καπρίτσια, αλλά επειδή πιθανότατα αυτός είναι ο ρυθμός του να περπατάει. Επίσης, τα σκυλάκια όταν είναι κουτάβια ενθουσιάζονται με τα πάντα και θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο σε όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο!

Παρόλα αυτά, πολλά σκυλάκια εξακολουθούν να τραβούν τους ιδιοκτήτες τους στη βόλτα και συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα έλλειψης σωστής εκπαίδευσης.

βόλτα τον μεγαλόσωμο σκύλο
Unsplash/Paul Rivera

Πώς θα μάθει το «φέρε» και το «άσε» ο σκύλος σου;

Πώς να πηγαίνεις βόλτα τον μεγαλόσωμο σκύλο σου σωστά χωρίς να σε τραβάει;

H πλέον κλασική και σωστή συμβουλή είναι κάθε φορά που σε τραβάει να σταματάς τη βόλτα σας, να περιμένεις να έρθεις δίπλα σου και να δίνεις το σήμα για να ξεκινήσετε μαζί. Στην αρχή, θα σε κοιτάξει με απορία, αλλά με την επανάληψη θα το μάθει. Μπορείς αρχικά να τον επιβραβεύεις όταν σταματάει και επιστρέφει σε σένα, περιμένοντας να του πεις πότε θα ξεκινήσετε ξανά να περπατάτε.

Μια άλλη τεχνική είναι να μην σταματάς τη βόλτα, αλλά κάνεις κάτι αντίστοιχο με το παραπάνω αλλάζοντας κατεύθυνση όταν τραβάει το λουρί.

Και πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης: Μάθε του την εντολή «δίπλα/κοντά/μαζί»!

Αρχικά, η εκπαίδευση σ’ αυτή την εντολή καλό είναι να ξεκινήσει από έναν ήσυχο χώρο. Θα χρειαστείς μια λιχουδιά και να καταλήξεις στην λέξη την οποία θα χρησιμοποιείς εσύ αλλά κι όσοι ασχολούνται με τον σκύλο: Δίπλα, κοντά ή μαζί;

  • Ενώ έχουμε τον σκύλο με το λουρί του, ξεκινάμε να περπατάμε και λέμε το όνομά του και τη λέξη της εντολής (πχ μαζί). Εάν περπατάει δίπλα μας, του δίνουμε λιχουδιά ως επιβράβευση.
  • Η συχνή επιβράβευση στην αρχή βοηθάει τον σκύλο να μάθει την εντολή, όσο όμως μπαίνει στο νόημα κάνουμε πιο αραιή την επιβράβευση.
  • Κάθε φορά που ξεχνιέται και περπατάει με άλλο ρυθμό τραβώντας το λουρί, λέμε πάλι το όνομά του και την εντολή. Μόλις επανέλθει, τον επιβραβεύουμε. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση, λέμε πάλι την εντολη για να καταλάβει ότι αλλάζουμε διαδρομή.
  • Εφόσον εξοικειωθεί με την εντολή, ξεκινάμε να σταματάμε και να του λέμε “κάτσε” ώστε μα κάθεται και να σταματάει μαζί μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News