Πριν σου πούμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να ξέρεις κάτι σημαντικό: Το κουτάβι σου δεν ξέρει να κολυμπάει, οπότε πρέπει να το καθοδηγήσεις για να μην καταλήξει να καταπίνει νερό!

Πώς να μάθεις στο κουτάβι να κολυμπάει και να μην φοβάται το νερό, χωρίς να του προκαλέσεις ψυχολογικό τραύμα με την πρώτη φορά που θα το βάλεις στο νερό; Δυστυχώς, πολλά σκυλάκια μεγαλώνουν φοβούμενα το νερό, επειδή όταν ήταν μωρά είχαν μια τραυματική εμπειρία: Είτε το αφεντικό τους τα έβαλε με το ζόρι στο νερό, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, είτε διότι απλά κάτι έγινε την πρώτη φορά που ήρθαν σ’ επαφή με τη θάλασσα.

Μάθε το κουτάβι σου

Μερικές ράτσες, όπως τα Retrievers, Setters and Spaniels, μπαίνουν από μόνα τους στο νερό κι απολαμβάνουν το κολύμπι. Όμως, μερικές άλλες ράτσες, όπως τα Pugs ή τα Bulldogs, θα πρέπει πάντα να έχουν επίβλεψη στα παιχνίδια τους με το νερό, καθώς δεν είναι και οι καλύτεροι κολυμβητές, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και μπορούν εύκολα να πνιγούν. Επίσης, σε ορισμένα κουτάβια δεν αρέσει το κολύμπι και δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να μπαίνουν στο νερό εάν φοβούνται.

Ξεκίνα με λίγο νερό

Βάλε νερό σε μια παιδική πισίνα. Βούτηξε λίγο το ποδαράκι του σκύλου σου για να δεις πώς θ’ αντιδράσει. Εάν αντιδράσει καλά, ενθάρρυνέ το ρίχνοντας ένα παιχνίδι του μέσα στο νερό ή μπες εσύ μέσα στην πισίνα!

Καθώς το κουτάβι σου συνηθίζει το νερό, μπορείς να πας σε μια μεγαλύτερη πισίνα, αλλά και στη θάλασσα!

https://giphy.com/gifs/dogs-tubs-hxQ35JsFgY36

Σωσίβιο ζώνη

Ακριβώς όπως όταν τα παιδιά ξεκινούν την κολύμβηση, ένα σωσίβιο μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κουταβιού σου καθώς θα το κρατήσει ασφαλές. Ορισμένες ράτσες που δεν είναι καλοί κολυμβητές, ίσως χρειαστεί να φορούν σωσίβιο για πάντα!

Dog Swimming GIF by Cheezburger - Find & Share on GIPHY

Πέσε κι εσύ στο νερό!

Τα κουτάβια είναι πολύ αφοσιωμένα στον άνθρωπο, οπότε αν δει την οικογένειά σου κι εσένα στο νερό να διασκεδάζετε, είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο.

https://giphy.com/gifs/ride-stay-yorkie-UFsMA2SDjf8Hu

Ακολούθα τον master

Εάν η οικογένειά σου ή ένας φίλος σου έχει έναν άλλο σκύλο που ήδη γνωρίζει να κολυμπάει, ζήτησέ του να τον φέρει μαζί για το μάθημα κολύμβησης. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κουταβιού σου, και πιθανότατα θα μάθει από το παράδειγμα του άλλου κουταβιού!

Dogs Pool GIF - Find & Share on GIPHY

Δες και αυτό:

Τι πρέπει να προσέξεις όταν ο σκύλος σου κολυμπάει