Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να καθαρίσεις τα αυτιά του σκύλου σου, όμως δεν είναι. Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σου είναι απλός και μπορείς να τον κάνεις μόνος σου στο σπίτι.

Χρειάζεσαι μόνο μερικά λεπτά και λίγο αντικείμενα, ώστε να καθαρίσεις τα αυτιά του τετράποδου φίλου σου. Μην ξεχνάς πως πέρα απ’ όσα θα διαβάσεις παρακάτω, αν έχεις επιπλέον απορίες, ο κτηνίατρός σου μπορεί να σε καθοδηγήσει πλήρως.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις τα αυτιά του σκύλου σου;

Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης μικροβίων και λοιμώξεων του αυτιού, αλλά ο υπερβολικά πολύ συχνός καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στο αυτί.

Πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα καθαρισμού αυτιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι ο σκύλος σου δεν έχει υπάρχουσα λοίμωξη στο αυτί. Σε αυτή την περίπτωση, ο κτηνίατρός σου μπορεί να συστήσει ένα ειδικό καθαριστικό ή / και φάρμακα μαζί με μια αγωγή για τον σκυλάκο σου.

Εάν τα αυτιά του σκύλου σου φαίνονται ευαίσθητα ή μολυσμένα και όταν τα αγγίζεις πετάγεται και κουνάει το κεφάλι του, τότε μην διστάσεις να επισκεφθείς μαζί του τον κτηνίατρο.

Το πόσο συχνά καθαρίζεις τα αυτιά του σκύλου σου μπορεί να εξαρτάται από τη φυλή του, τις δραστηριότητες και άλλους παράγοντες όπως οι αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υπολειμμάτων. Τα σκυλιά που τους αρέσει να κολυμπούν χρειάζονται επίσης συχνότερο καθαρισμό αυτιών. Η επιπλέον υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων στο αυτί.

Σε γενικές γραμμές δώσε προσοχή στα σημάδια, όπως φαγούρα στα αυτιά και κούνημα του κεφαλιού.

καθαρίσεις τα αυτιά του σκύλου
Pexels

Πώς να καθαρίσεις τα αυτιά του σκύλου σου;

Η άνεση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα κατά τον καθαρισμό, ώστε να συνηθίσει τη διαδικασία και να του φαίνεται ευχάριστη από τη μικρή του ηλικία. Εάν, βέβαια, έχεις έναν ενήλικα σκύλο που δεν έχει καθαρίσει ποτέ ξανά τα αυτιά του, θα χρειαστεί να ξεκινήσεις τη διαδικασία αργά και να δεις αν τυχόν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Πώς θα το καταλάβεις αυτό; Αγγίζοντας απλά τα αυτιά του. Αν αντιδράει σε αυτό, τότε μην τον πιέζεις και καλύτερα να μιλήσεις με τον κτηνίατρο.

Τι πρέπει να έχεις για να καθαρίσεις τα αυτιά του;

 • Υγρό ύφασμα ή βαμβάκι
 • Καθαριστικό αυτιών που θα σου έχει συστήσει ο κτηνίατρος, καθώς υπάρχουν πολλά ανάλογα τις περιστάσεις
 • Καθαρή πετσέτα
 • Λιχουδιές για να παραμείνει ήρεμος
 • Προαιρετικά και ένα ακόμα μέλος της οικογένειας ή φίλο ώστε να βοηθήσει τον σκύλο να παραμείνει ήρεμος κατά τη διαδικασία του καθαρισμού

Μην χρησιμοποιήσεις ποτέ μπαντονέτες, γιατί είναι εύκολο να προκληθεί ζημιά.

Γιατί ο σκύλος σου έχει φαγούρα στ’ αυτιά και τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτό;

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου

 1. Βεβαιώσου ότι το σκυλί σου είναι άνετο. Στη συνέχεια, σήκωσε το αυτί του, κρατώντας το μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σου, ώστε να έχεις μια καλή ματιά στο εσωτερικό του αυτιού του.
 2. Εξέτασε το αυτί του και έλεγξε για τυχόν ερυθρότητα, εκκρίσεις ή άσχημη μυρωδιά. Μια μικρή ποσότητα ανοιχτού χρώματος κεριού είναι φυσιολογική. Εάν δεις μεγάλη ποσότητα κεριού, τα αυτιά είναι κόκκινα ή δεις πύον ή παρατηρήσεις μια μυρωδιά, θα πρέπει να καλέσεις τον κτηνίατρο.
 3. Εάν όλα φαίνονται κανονικά, σκούπισε γύρω από την είσοδο του αυτιού με το υγρό πανί για να αφαιρέσεις τη βρωμιά και το υπερβολικό κερί.
 4. Εισάγε την άκρη του διαλύματος καθαρισμού αυτιών του σκύλου σου στο κανάλι του αυτιού. Πρόσεξε να μην πιέσεις πολύ βαθιά ή σταθερά. Πίεσε τη φιάλη για να απελευθερώσεις μια καλή ποσότητα στο αυτί. Ακολούθησε τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή.
 5. Κάνε μασάζ στη βάση του αυτιού για να βοηθήσεις το διάλυμα να ρέει στο κανάλι του αυτιού.
 6. Σκούπισε την περίσσεια διαλύματος με την πετσέτα.
 7. Επανάλαβε στο άλλο αυτί.
 8. Εάν ο κτηνίατρος σου δώσει φαρμακευτικές σταγόνες αυτιού για χρήση, εφάρμοσέ τες αμέσως μετά τον καθαρισμό. Αυτό διασφαλίζει ότι το φάρμακο μπορεί να εισέλθει στο αυτί και να απορροφηθεί χωρίς να κολλήσει σε υπερβολικό κερί.

Τώρα τα αυτιά του σκύλου σου είναι πεντακάθαρα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News