Η εκπαίδευση της γάτας σου μπορεί να γίνει πιο εύκολα από όσο φαντάζεσαι. Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές για να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου που θα σου λύσουν τα χέρια αν τις γνωρίζεις!

Πώς να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου

Εκπαίδευση για το κουτί απορριμμάτων

Το να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου για το πως να χρησιμοποιεί το κουτί απορριμμάτων συνήθως δεν είναι δύσκολο! Οι γάτες είναι από τη φύση τους ένα πολύ καθαρό ζώο και γι’ αυτό επιλέγουν να θάβουν τις ακαθαρσίες τους. Τα βήματα ωστόσο που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να εκπαιδευτεί πι γρήγορα σε αυτό είναι τα εξης:

  • Τοποθέτησε τη γάτα σου και ένα καθαρό κουτί απορριμμάτων (το είδος δηλαδή χωρίς κάλυμμα) σε μια περιορισμένη περιοχή, όπως ένα δωμάτιο στο σπίτι σου.
  • Βεβαιώσου ότι η γάτα σου έχει άφθονο φαγητό και καθαρό νερό.
  • Εάν η γάτα σου «πηγαίνει» έξω από το κουτί, τοποθέτησε τα απόβλητα στο κουτί απορριμμάτων.
  • Συνήθως εντός μιας ή δύο ημερών από τον περιορισμό του κουτιού απορριμμάτων, η γάτα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το κουτί τακτικά.
δεν γνωρίζεις για τις γάτες

Εκπαίδευση συμπεριφοράς

Εάν η γάτα σου κάνει πράγματα που θα προτιμούσες να μη τα έκανε, τότε αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να την εκπαιδεύσεις όσον αφορά στη συμπεριφορά της. Το πρώτο βήμα είναι να αποκωδικοποιήσεις τους λόγους για τους οποίους συμπεριφέρεται έτσι. Εάν για παράδειγμα γρατζουνίζει τα έπιπλα σου τότε αυτό σημαίνει ότι θέλει να ακονίσει τα νύχια της και αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να της υποδείξεις σε ποιο έπιπλο είναι αυτό αποδεκτό και σε ποιο όχι!

θανατηφόρες ασθένειες για τις γάτες
Kari Shea/Unsplash

Να αποθαρρύνεις την επιθετικότητα

Εάν η γάτα σου κάποιες φορές ξεκινάει να δαγκώνει και να γρατζουνάει τότε αυτή είναι μία συμπεριφορά που καλό θα είναι να αποθαρρύνεις. Αυτό που μπορεί να την τρομάξει ώστε να μη το επαναλάβει είναι κάποιος δυνατός θόρυβος όπως για παράδειγμα ένα δυνατό παλαμάκι. Εάν το κάνεις αυτό κάθε φορά που κάνει κάτι που δεν επικροτείς και ύστερα απομακρύνεσαι τότε θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δε πρέπει να το κάνει.

Συχνά λένε ότι οι γάτες δε μπορούν να εκπαιδευτούν, ωστόσο κάποιες βασικές συμπεριφορές μπορούν να τις υιοθετήσουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News