Η φθορά των αρθρώσεων συμβαίνει φυσιολογικά και καθημερινά. Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Ο χόνδρος προστατεύει τα οστά και τις αρθρώσεις του σκύλου σου απ’ την τριβή που προκαλείται απ’ την καθημερινή κίνηση. Η φυσική γλυκοζαμίνη -ένα δομικό στοιχείο ιστού του χόνδρου- μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των υγιών αρθρώσεων. Όμως, τι άλλο μπορείς να κάνεις εσύ για να διατηρήσεις υγιείς τις αρθρώσεις του σκύλου σου;

Πριν περάσουμε σ’ αυτά που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον σκύλο σου, πάμε να δούμε μερικά βασικά πράγματα σχετικά με τις αρθρώσεις του σκύλου σου!

αρθρώσεις του σκύλου
Unsplash/ Berkay Gumustekin

Τι είναι ο χόνδρος;
Ο χόνδρος είναι ένας ιστός που βρίσκεται στα άκρα των οστών στις περιοχές των αρθρώσεων και λειτουργεί ως «μαξιλάρι». Αποτελείται από μια σπογγώδη μάζα κυττάρων, μαζί με πρωτεΐνες, ειδικές ουσίες που συγκρατούν το νερό. Η γλυκοζαμίνη χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τη δημιουργία αυτών των ειδικών ουσιών που συγκρατούν το νερό.

Γιατί είναι σημαντικός ο χόνδρος;
Ο υγιής χόνδρος είναι απολύτως απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων και τη συνολική κινητικότητα. Τα χαρούμενα, υγιή, ενεργά σκυλιά χρειάζονται υγιή χόνδρο και μια διατροφή που υποστηρίζει τη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των αρθρώσεων.

Από πού προέρχεται η γλυκοζαμίνη;
Η γλυκοζαμίνη εμφανίζεται σε πολλά κοινά συστατικά τροφής για σκύλους. Οι καλής ποιότητας τροφές περιλαμβάνουν διάφορες πηγές πουλερικών και κρέατος και εγγυώνται το επίπεδο της γλυκοζαμίνης. Επιπλέον, η γλυκοζαμίνη παράγεται επίσης απ’ το ίδιο το σώμα.

Η φυσική γλυκοζαμίνη ωφελεί μόνο τους ηλικιωμένους σκύλους;
Όχι, η φθορά στον χόνδρο εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, οπότε η γλυκοζαμίνη βοηθά στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων στο σκυλί σου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μήπως ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα; Τα σημάδια που το μαρτυρούν!

Πώς διατηρεί το σώμα έναν υγιή χόνδρο;
Τα χονδροκύτταρα είναι κύτταρα που υπάρχουν στον χόνδρο των αρθρώσεων. Αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιούν την γλυκοζαμίνη και άλλες ενώσεις που παρέχονται από τη διατροφή ή παράγονται εντός του σώματος για την παραγωγή και διατήρηση πρωτεϊνών και ουσιών που ωφελούν τον χόνδρο. Αυτό επιτρέπει στον χόνδρο να λειτουργεί ως «αμορτισέρ».

Τι ρόλο παίζει η γλυκοζαμίνη στην υγεία των αρθρώσεων;
Ως δομικό στοιχείο του χόνδρου, η γλυκοζαμίνη μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας και της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις υγιείς τις αρθρώσεις του σκύλου σου;

Υπάρχουν τρεις απλοί τρόποι για να βοηθήσεις να διατηρηρηθούν υγιείς οι αρθρώσεις:

Γλυκοζαμίνη

Δώσε στο σκυλί σου μια διατροφή που περιέχει εγγυημένα επίπεδα φυσικής γλυκοζαμίνης, ένα δομικό στοιχείο του χόνδρου.

Διαχείριση βάρους

Κράτησε ένα υγιές βάρος στον σκύλο σου. Τα υπέρβαρα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στις αρθρώσεις και τα οστά. Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων.

Δες εδώ πώς να υπολογίσεις το ιδανικό βάρος για τον σκύλο σου.

αρθρώσεις του σκύλου
Pexels

Άσκηση

Η σωστή άσκηση είναι σημαντική για να διατηρούνται οι μύες και να παραμένουν εύκαμπτες οι αρθρώσεις.

Συμβουλεύσου τον κτηνίατρό σου σχετικά με τις απαιτήσεις άσκησης του σκύλου σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News