Τα δόντια του σκύλου σου θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα και δεν πρέπει ποτέ να τα παραμελείς. Τις συνέπειες μπορεί να μην τις αντιλαμβάνεσαι άμεσα, αλλά υπάρχουν και είναι τρομακτικές.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκες με τα δόντια του σκύλου σου;

Γνωρίζεις ήδη πως αν δεν φροντίσεις τα δόντια του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο, μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την αιμορραγία των ούλων, την κακή αναπνοή και τελικά την απώλεια των δοντιών!

Εκτός από όλα αυτά, όμως, αν δεν τρομοκρατήθηκες αρκετά υπάρχουν κι άλλες τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν αν δεν προσέχεις τα δόντια του σκύλου σου.

Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται επίσης με τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένη γνάθου!

Τι μπορεί να συμβεί αν παραμελήσεις τα δόντια του σκύλου σου;

Η οδοντική ασθένεια προωθεί τη φλεγμονή

Τα βακτήρια που προέρχονται από οδοντικές λοιμώξεις πυροδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλείται φλεγμονή. Όσο πιο σοβαρή είναι η οδοντική νόσος, τόσο μεγαλύτερη η φλεγμονή και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα τα βακτηρίδια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος.

Η οδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η νόσος στα δόντια συνδέεται με καρδιοπνευμονικές ασθένειες! Υπάρχει άμεση συσχέτιση ενώ οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί υπάρχει σχέση αλλά συνήθως η νόσος στα δόντια συνδέεται με την καρδιακή νόσο.

Επιδεινώνεται ο διαβήτης

Τα διαβητικά σκυλιά τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα περιοδοντικής νόσου λένε οι κτηνίατροι και στην πραγματικότητα το ένα τροφοδοτεί το άλλο σε έναν φαύλο κύκλο. Όσο πιο σοβαρή είναι η περιοδοντική νόσος τόσο πιο σοβαρός γίνεται ο διαβήτης, ο οποίος με τη σειρά του επιδεινώνει την περιοδοντική νόσο.  Η φλεγμονή και η λοίμωξη που δημιουργούνται, μειώνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μια κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

δόντια του σκύλου

Η οδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένη γνάθο

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένη γνάθο στα σκυλιά, ειδικά στα πιο μικρόσωμα. Η μόλυνση στο στόμα μπορεί να αποδυναμώσει τα σχετικά μικρά σαγόνια τους κι έτσι και το πιο απλό πράγμα, όπως είναι το άλμα στον καναπέ, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα στο σαγόνι. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο περιστατικό αλλά είναι πολύ σοβαρό και οδυνηρό.

Καθάρισε, λοιπόν, τα δόντια του σκύλου σου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο! Είναι σημαντικό!

Photo: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO