Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου με στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενημερώσει όλους τους ανθρώπους για όλα τα ζώα του κόσμου. Όταν λέω όλα τα ζώα του κόσμου εννοώ και αυτά της άγριας φύσης, που ζουν ελεύθερα και μακριά από εμάς. Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο το είδος τους μειώνεται όλο και περισσότερο.

Σκοπός, λοιπόν, πέρα από την αγάπη που θα δείξεις στο κατοικίδιό σου σήμερα είναι να ευαισθητοποιηθείς για τα απειλούμενα είδη, την άγρια φύση και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και να ενημερωθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις στον περιορισμό της εξαφάνισης της άγριας ζωής.

Ο άνθρωπος που έδωσε μάχη για να υπάρξει Παγκόσμια Ημέρα Ζώων είναι ο Χάινριχ Τσίμερσαν, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής. Η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε και γιορτάστηκε ήταν στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο.

Ένα είδος θεωρείται υπό εξαφάνιση όταν ο πληθυσμός του έχει μειωθεί μεταξύ 50 και 70 % και περιορίζεται σε λιγότερα από 250 ώριμα άτομα. Υπάρχουν τώρα 41.415 είδη στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN και 16.306 από αυτά είναι απειλούμενα. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 10 απειλούμενα είδη της άγριας ζωής με σκοπό να σε βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσεις την σοβαρότητα του προβλήματος.

Ποια είναι τα 10 απειλούμενα είδη της άγριας ζωής; Ενημερώσου και ευαισθητοποιήσου:

Ρινόκερος της Ιάβας

Μόνο 67 ρινόκεροι της Ιάβας εκτιμάται ότι παραμένουν στον κόσμο, καθιστώντας αυτό το επικίνδυνο είδος ρινόκερου ένα από τα πιο απειλούμενα μεγάλα θηλαστικά στη Γη. Περιορίζονται σε ένα πάρκο στο νοτιοδυτικό άκρο του ινδονησιακού νησιού Ιάβα.

Ωστόσο και τα τρία υποείδη του Ρινόκερου, ο μαύρος, ο Ιάβας και ο Σουματράν, κινδυνεύουν εξαιρετικά, ενώ ένα ηπειρωτικό υποείδος του ρινόκερου της Ιάβας κηρύχθηκε εξαφανισμένο στο Βιετνάμ το 2011.

Υπέροχα πλασματάκια προς εξαφάνιση που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό! | Photos

Vaquita

Το Vaquita είναι ένα είδος φώκιας που προέρχεται από μια πολύ μικρή περιοχή στο βόρειο τμήμα του Κόλπου της Καλιφόρνιας στο Μεξικό. Είναι το μικρότερο κητοειδές, κάτι ανάμεσα σε φάλαινα, δελφίνι ή φώκια. Σήμερα, το είδος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Ορεινός Γορίλας

Για δεκαετίες, οι ορεινοί γορίλες έχουν υποστεί ανεξέλεγκτο κυνήγι, ασθένειες και καταστροφές από ανθρώπινες συμπεριφορές. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατακόρυφα και τώρα θεωρούνται απειλούμενοι.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, άλλαξε την κατάστασή τους από «κρίσιμα απειλούμενα» σε «απειλούμενα» το 2008 καθώς με μεγάλη προσπάθεια αυξήθηκε ο αριθμός τους.

Τίγρης

Τα υποείδη της τίγρης είναι η Βεγγάλη, η Ινδοκινέζα, η Σουματράνη, η Σιβηρία και η Μαλαΐα. Οι τίγρεις καταγράφονται παγκοσμίως ως «Κινδυνεύοντες» στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ενώ τα υποείδη της Μαλάγιας και της Σουμάτρας αναφέρονται ως «Κρίσιμα Απειλούμενα» και υπολογίζεται ότι υπάρχουν μόνο 3.500 τίγρεις που έχουν απομείνει στη φύση παγκοσμίως.

Ελέφαντας της Ασίας

Ο ασιατικός ελέφαντας χαρακτηρίζεται ως απειλούμενος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 50 % κατά τα τελευταία 75 χρόνια και υπολογίζεται ότι 20.000 έως 40.000 ασιατικοί ελέφαντες έχουν απομείνει στη φύση. Λόγω της κατάστασής τους στο πλαίσιο του CITES και του ESA, απαγορεύεται το εμπορικό ασιατικών ελεφάντων και των προϊόντων τους.

Ουρακοτάγκος

Και τα δύο είδη ουρακοτάγκων έχουν υποστεί απότομη μείωση του πληθυσμού τους. Πριν από έναν αιώνα, πιθανότατα υπήρχαν περισσότεροι από 230.000 ουρακοτάγκοι συνολικά, αλλά η καταστροφή και η υποβάθμιση του τροπικού δάσους είναι ο κύριος λόγος που απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδι! Μην ξεχνάς να τα αγαπάς όσο σε αγαπούν

Θαλάσσιες Χελώνες Leatherback

Οι χελώνες Leatherback ονομάστηκαν έτσι για το κέλυφός τους, το οποίο μοιάζει με δέρμα και δεν είναι τόσο σκληρό, όπως στις υπόλοιπες χελώνες. Είναι το μεγαλύτερο είδος θαλάσσιας χελώνας και επίσης ένα από τα πιο μεταναστευτικά, τα οποία διασχίζουν τόσο τον Ατλαντικό όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η εκτεταμένη συλλογή αυγών και η παράλληλη παράνομη αλίευση είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στην μείωση του είδους τους. Η NOAA Fisheries όρισε όλους τους πληθυσμούς χελωνών με δερμάτινο κέλυφος υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με τον νόμο για τα είδη υπό εξαφάνιση το 1970.

Λεοπάρδαλη του Χιονιού

Υπάρχουν περίπου 4.080-6.590 λεοπαρδάλεις του χιονιού στη φύση, αλλά είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να το γνωρίζουν με βεβαιότητα. Αναφέρονται ως «Ευάλωτα» είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού ζουν στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ασίας. Στην Ινδία, το γεωγραφικό τους εύρος περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των δυτικών Ιμαλαΐων, συμπεριλαμβανομένων των κρατών Τζαμού και Κασμίρ, Χιματσάλ Πραντές, Ουταραχάντ και Σικίμ και Αρουναχάλ Πραντές στα ανατολικά Ιμαλάια.

Δελφίνια Irrawaddy

Το δελφίνι Irrawaddy είναι ένα είδος ωκεάνιου δελφινιού, το οποίο κολυμπά τόσο στο αλμυρό όσο και στο γλυκό νερό και στερείται το χαρακτηριστικό ράμφος και το κεφάλι των περισσότερων δελφινιών.

Τα δελφίνια του ποταμού Μεκόνγκ Irrawaddy κατοικούν σε έκταση 118 μιλίων του ποταμού μεταξύ της Καμπότζης και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και είναι λιγοστά, μόλις 92 άτομα υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη.

Τα δελφίνια είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας και της ορθής διαχείρισης των πόρων γλυκού νερού και η μείωσή τους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καταστροφή στην υγείαν ολόκληρου του οικοσυστήματος.

Τόνος του Ατλαντικού

Οι τόνοι έχουν μειωθεί σημαντικά από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία τις τελευταίες δεκαετίες – όχι μόνο ο τόνος του Ατλαντικού, αλλά και ο τόνος του Ειρηνικού και ο τόνος του Νότου. Η πτώση του πληθυσμού τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση για αυτό το ψάρι στις υψηλού επιπέδου αγορές σούσι.

Ο επικίνδυνα απειλούμενος τόνος αποτελεί μόνο το 1% των παγκόσμιων αλιευμάτων. Καθώς οι μέθοδοι αλίευσης τόνου έχουν προχωρήσει με την πάροδο των ετών, η διατήρηση και η διαχείριση του τόνου δεν έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Ο στόχος της διατήρησης της άγριας ζωής είναι να διασφαλιστεί η επιβίωση αυτών των ειδών και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους να ζουν αρμονικά με όλα τα είδη που υπάρχουν πάνω στη γη.

Η ανάπτυξη και η δημιουργία προστατευτικών περιοχών όπως είναι τα εθνικά πάρκα και τα καταφύγια άγριας ζωής για την προστασία των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα απειλούμενα και τα ευάλωτα είδη μπορούν να προστατευτούν και να αναπαραχθούν σε τέτοιου είδους μέρη, μέχρι να αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Επιπλέον, πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά η κοπή των δασών.

Η ευθύνη μας απέναντι στην άγρια ​​ζωή:

Η καταστροφή των οικοτόπων είναι η κύρια απειλή για το 85 τοις εκατό όλων των απειλούμενων ειδών, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Μπορείς να βοηθήσεις στη μείωση αυτής της απειλής φυτεύοντας αυτοφυή δέντρα, αποκαθιστώντας υγρότοπους ή καθαρίζοντας παραλίες στην περιοχή σου.

Επιπλέον, άλλος ένας τρόπος που μπορείς να βοηθήσεις, ίσως και πιο άμεσος, είναι να επικοινωνήσεις με τους κατάλληλους οργανισμούς και να κάνεις μια δωρεά ή μπορείς ακόμα και να υιοθετήσεις ένα ζωάκι της άγριας φύσης, όπως ένα δελφίνι και να το έχεις υπό την προστασία σου! Σκέψου, επίσης, και τον εθελοντισμό, όπου βοηθάς και την φύση αλλά σου δημιουργείται και ένα αίσθημα ικανοποίησης, καθώς με την προσφορά σου ελπίζεις στην αλλαγή και σε ένα καλύτερο αύριο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News