Ακριβώς όπως και εμείς έτσι και ο σκύλος σου μπορεί να έχει αλλεργία σε κάτι. Πώς θα το καταλάβεις; Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το να στάζει η μύτη του, να ξύνεται υπερβολικά ή ακόμα και να μην έχει πολύ διάθεση. Αν ο σκύλος σου έχει αλλεργία σε κάτι έτσι θα μπορέσεις να το καταλάβεις.

Πώς θα καταλάβεις αν έχει ο σκύλος σου αλλεργία

Οι αντιδράσεις που έχουν τα σκυλιά σε σχέση με τον άνθρωπο όσον αφορά στις αλλεργίες διαφέρουν. Η φαγούρα στο δέρμα και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια εποχιακών αλλεργιών σε σκύλους, αλλά το κατοικίδιο σου μπορεί επίσης να παρουσιάσει κόκκινα, πρησμένα μάτια, καταρροή και φτέρνισμα.

Η φαγούρα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σκύλος σου μπορεί να κυμαίνεται από έντονη έως ήπια και είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στις περιοχές της μασχάλης, της βουβωνικής χώρας, του ρύγχους ή του ποδιού. Συνεπώς, εάν παρατηρήσεις ξύσιμο, τρίψιμο σε χαλί ή έπιπλα, μάσημα ή γλείψιμο περισσότερο από το κανονικό, αξίζει να επισκεφτείς τον κτηνίατρο καθώς αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές λοιμώξεις – στοιχεία των οποίων περιλαμβάνουν ασυνήθιστη οσμή κατά την εκκένωση – που θα απαιτούν θεραπεία.

Δουλεύεις απ' το σπίτι

Αν ο σκύλος σου έχει αλλεργία, από τι προκαλείται;

Η αλλεργία στο σκύλο σου μπορεί να προκληθεί από κάτι που ήρθε σε επαφή ή οσμίστηκε και έχει ευαισθησία σε αυτό. Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ανεκτικό από ένα αλλεργιογόνο. Μετά από αυτό, κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα συναντά εκείνο το αλλεργιογόνο στο περιβάλλον, πηγαίνει άφθονο με μια φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί όλες ή μερικές από τις αντιδράσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Οι εποχιακές αλλεργίες προκαλούνται από παράγοντες που υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, όπως γύρη δέντρων και χόρτου, ακάρεα σκόνης και σκόνη, ακάρεα μούχλας και μούχλα, τσιμπήματα ψύλλων και φρέσκο γρασίδι το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο κτηνίατρος σου μπορεί να σου πει αν τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο σκύλος σου οφείλονται σε αλλεργία ή όχι. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του κατοικίδιου ζώου σου, μια φυσική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και την ανταπόκρισή του στη θεραπεία που θα σου προτείνει. Σε δεύτερο χρόνο αν δεις ότι δεν υπάρχει βελτίωση μπορείς να επισκεφτείς έναν πιστοποιημένο κτηνιατρικό δερματολόγο. Η εξέταση αίματος είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να εξετάσετε, αν και η εξέταση του δέρματος θεωρείται η πιο ακριβής προσέγγιση.

Διάβασε ακόμα:

https://ipop.gr/pets/fagoura-telos-antimetopise-fysika-tis-allergies-tou-pet-sou/

Photo:Freepik