Τα σκυλιά είναι μοναδικά, είναι αληθινοί φίλοι, είναι η καλύτερη συντροφιά όταν την έχουμε ανάγκη, είναι ίσως τα καλύτερα πλάσματα στον πλανήτη. Γι΄αυτό κι όσα μπορούν να “μυρίσουν” και να αντιληφθούν αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πόσο έξυπνα είναι.

Η όσφρηση των σκύλων είναι 10.000 φορές ισχυρότερη από των ανθρώπων, ενώ αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη μυρωδιά, αλλά και στην αντίληψη πραγμάτων και καταστάσεων που εμείς δεν θα καταλαβαίναμε ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η όσφρηση ενός σκύλου μπορεί να σου σώσει ακόμη και τη ζωή!

Η επιστήμη έχει μελετήσει αυτήν τη μοναδική ικανότητα των σκύλων κι εμείς σου παρουσιάζουμε όσα τα σκυλιά “μυρίζουν” και μας κάνουν να τα αγαπάμε λίγο πιο πολύ.

Τα σκυλιά “μυρίζουν” τον καρκίνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος μετατρέπει και διαφοροποιεί τη λειτουργία των κυττάρων προκειμένου να αναπτυχθεί ο όγκος. Αυτά τα κύτταρα παράγουν έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης που ο σκύλος μπορεί να μυρίσει. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σκυλιά είναι ικανά να μυρίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του προστάτη αλλά και το μελάνωμα.

Τις επιληπτικές κρίσεις

Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να “μυρίσουν” τις επιληπτικές κρίσεις 45 λεπτά πριν αυτές εκδηλωθούν. Μόλις ένας σκύλος αντιληφθεί ότι μια επιληπτική κρίση πλησιάζει, θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή του “ιδιοκτήτη” του, με το γάβγισμα για παράδειγμα. Στην περίπτωση μάλιστα που ο ασθενής πέσει κάτω, ένας σκύλος θα τρέξει αμέσως κοντά του.

Την αλληλεπίδραση με άλλα σκυλιά

Τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν εάν είχες έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά, μέσα από τις φερομόνες που βρίσκονται στα ούρα, το δέρμα και τη γούνα τους. Μάλιστα, ένας σκύλος ξέρει τη ράτσα, το μέγεθος, αλλά κι άλλα χαρακτηριστικά των σκύλων που ήρθες σε επαφή.

Μπορεί να καταλάβει ο σκύλος τη διάθεσή σου

Photo: stock.tookapic.com

Την εγκυμοσύνη

Ναι ένας σκύλος ξέρει πότε είσαι έγκυος κι αυτό από μόνο του μας συγκινεί πολύ. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται και την παραμικρή αλλαγή στο σώμα, ενώ μπορούν να αντιληφθούν τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης από την οσμή και τις μικρές αλλαγές στις κινήσεις του σώματος. Και φυσικά, από τη στιγμή που το αντιληφθούν θα αλλάξει και η συμπεριφορά τους απέναντί σου.

Μια καταιγίδα ή έναν τυφώνα

Από τα αρχαία χρόνια ακόμη, ξέρουμε ότι τα ζώα είναι πιο κοντά στη φύση απ’ ότι οι άνθρωποι. Τα σκυλιά μπορούν να παρατηρήσουν τις αλλαγές στον αέρα και να προβλέψουν πότε πλησιάζει μια καταιγίδα ή κάποια καταστροφή, όπως ο σεισμός και ο τυφώνας.

Μερικά επιπλέον πράγματα που μπορούν να “μυρίσουν” τα σκυλιά είναι η ταυτότητα των ανθρώπων, δηλαδή η μυρωδιά κάθε ανθρώπου λειτουργεί γι΄αυτά σαν δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ μπορούν να αντιληφθούν ακόμη και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα κάτι που κάνει έναν σκύλο, τον ιδανικό σύντροφο γι’ όσους έχουν διαβήτη!

Διαβάστε ακόμη:

Πράγματα που τα κατοικίδια διαισθάνονται κι εμείς δεν θα καταλάβουμε ποτέ!

Photo: Instagram/@g____rainer