Η υιοθεσία σκύλου είναι ένα υπέροχο πράγμα! Αφενός θα δώσεις αγάπη και ένα σπίτι σ’ ένα σκυλάκι που έχει ανάγκη κι αφετέρου θα κάνεις τη δική σου ζωή καλύτερη!

Παρόλα αυτά, η υιοθεσία ενός σκύλου δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρεις βιαστικά. Πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά εάν είσαι έτοιμος για όλα αυτά που πρόκειται να ζήσεις εσύ και το κατοικίδιο που θα επιλέξεις ώστε να κάνεις όσο το δυνατό λιγότερα λάθη.

υιοθεσία σκύλου

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν προχωρήσεις στην υιοθεσία σκύλου

  • Προτίμησε να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι από κάποια αξιόπιστη οργάνωση, η οποία θα διασφαλίσει ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι και τα εμβόλια, ενώ εάν αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία.
  • Οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι εκεί για σένα, ακόμα και μετά την υιοθεσία του σκύλου. Θα σου παρέχουν πολύτιμες συμβουλές καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και δεν μπορείς να τον κρατήσεις, θα αναλάβουν να του βρουν ένα καινούριο σπίτι.
  • Μπορείς να ζητήσεις απ’ την οργάνωση πληροφορίες για το ιστορικό του σκύλου, ώστε να διαλέξεις ένα κατοικίδιο που θα μπορέσει να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής σου.
  • Εάν υιοθετήσεις έναν ενήλικο σκύλο να είσαι προετοιμασμένος ότι θα έχει διαμορφώσει ήδη την προσωπικότητά του, θα ξέρει μερικές βασικές εντολές και θα έχει συνηθίσει σ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα κουτάβια, τα οποία θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους μαζί σου. Οι ενήλικοι σκύλοι είναι πιο ήρεμοι ενώ τα κουτάβια είναι πιο ενεργητικά με μεγαλύτερη ένταση!

Υιοθεσία σκύλου

Unsplash/ Samuel Charron
  • Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο. Τα κουταβάκια είναι σαν τα μωρά. Γκρινιάζουν, γαβγίζουν, κλαίνε και είναι ατίθασα. Μπορεί στην αρχή αυτό να σε ρίξει ψυχολογικά, αλλά να θυμάσαι ότι αυτή είναι η πρώτη φάση, μετά από λίγο καιρό όλα θα περάσουν. Θα ηρεμήσεις και θα δεις ότι αυτό είναι απλά ένα αρχικό στάδιο, και θα το ξεπεράσετε και οι δυο σας σύντομα.
  • Ένας σκύλος σημαίνει παραπάνω έξοδα. Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο θα γίνουν ρουτίνα. Θα πρέπει σε μια τακτική βάση να πηγαίνεις το σκυλάκι σου για εξετάσεις και εμβόλια. Εκτός από αυτό, θα θέλεις σίγουρα να του αγοράσεις πολλά δωράκια. Δεν θα μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά και πολυέξοδο.

Υιοθεσία σκύλου

Μην υιοθετήσεις σκύλο αν δεν απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις.

Πριν υιοθετήσεις τον σκύλο, ή και οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο, θα πρέπει να είσαι σίγουρος γι’ αυτή την απόφαση. Ο σκύλος που θα διαλέξεις μπορεί να έχει ζήσει άσχημες καταστάσεις στο παρελθόν πριν βρεθεί στο καταφύγιο ζώων όπου τον γνώρισες με αποτέλεσμα να έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα το να είναι φοβικός.

Δες κι αυτό:

Όλα όσα θα συμβούν μόλις υιοθετήσεις σκυλάκι

Photo: Pixabay