Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διατροφή των κατοικίδιων

LIKE US ON FACEBOOK

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διατροφή των κατοικίδιων γιατί η αλήθεια είναι ότι συχνά αυτά τα μαθαίνουμε στην πράξη και όχι εκ των προτέρων.

Υπάρχουν πολλά άρθρα που αφορούν τη διατροφή τη δική μας, τι πρέπει να προσέξουμε, τι πρέπει να αποφύγουμε, ποια είναι τα τρόφιμα που μας κάνουν καλό, τι να κάνουμε εάν θέλουμε να αδυνατίσουμε και ο κατάλογος είναι στην κυριολεξία ατελείωτος.

Τι ισχύει, όμως, με τη διατροφή των κατοικίδιων; Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στα τρόφιμα που τους δίνουμε και μήπως υπάρχουν ορισμένα που καλό θα ήταν να αποφύγουν; Μερικοί ειδικοί μας εξηγούν:

Χρειάζονται κι αυτά πρωτεΐνες

Θα ξέρεις πόσο σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες για τον δικό σου οργανισμό και τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις πόσο σημαντικές είναι και για το κατοικίδιο σου. Ειδικότερα, για τις γάτες οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30% πρωτεΐνης ανά γεύμα, ενώ μια έρευνα του 2013 αναφέρει ότι πολλές γάτες μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερη. Τι ισχύει για τους σκύλους; Σύμφωνα με το National Research Council, τα κουταβάκια χρειάζονται 29% πρωτεΐνης ανά γεύμα, ενώ τα σκυλάκια μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται 18% πρωτεΐνης.

κανόνες αν έχεις σκύλο

Unsplash

Τα προβιοτικά έχουν τα ίδια οφέλη και για το κατοικίδιο σου

Εμείς αναζητούμε τα προβιοτικά στα τρόφιμα μας κυρίως όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας ή δυσφορία στο έντερο. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στη καλή υγεία του εντέρου, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για εμάς είναι εύκολο να τα βρούμε σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, ωστόσο δεν είναι το ίδιο εύκολο για τις γάτες και τους σκύλους. Παρόλα αυτά, στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά για τα κατοικίδια, ενώ μπορείς να τα βρεις και σε ορισμένες τροφές. Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης τη σωστή λειτουργία του εντέρου των κατοικίδιων, ενώ βελτιώνουν σημαντικά και την υγεία τους.

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγουν

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά στις τροφές των κατοικίδιων που ίσως θα πρέπει να αποφύγεις την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι και η γλουτένη όπως το σιτάρι, είναι από τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα της γάτας. Παράλληλα, ορισμένα συντηρητικά καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγονται, όπως η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) που έχει αποδειχθεί ότι σε ορισμένες τροφές για σκύλους έχει καρκινογόνες επιδράσεις.

Photo: Unsplash/Ross Sokolovski

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved