Γιατί τρέμει ο σκύλος σου; Είναι κάτι που έχεις παρατηρήσει πολλές φορές και σε διαφορετικές φάσεις. Αλλά γιατί το κάνει; Φοβάται; Είναι αγχωμένος; Το κάνει από χαρά; Και τι του συμβαίνει τέλος πάντων;

Γιατί τρέμει ο σκύλος σου; Είναι κάτι ανησυχητικό; Είναι ένα μήνυμα που προσπαθεί να σου στείλει αλλά δεν το λαμβάνεις; Το τρέμουλο στον σκύλο μπορεί να μαρτυρά περισσότερα από ένα πράγμα.

Γιατί τρέμει ο σκύλος σου;

Μπορεί να είναι αγχωμένος

Αν το σωματάκι του σκύλου σου τρέμει έντονα, τότε μπορεί να είναι ένας τρόπος για να απαλλαγεί από το άγχος. Ο σκύλος με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί ν’ αποβάλλει την ένταση.

Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να του δώσεις λίγο χρόνο και να το κάνεις να νιώσει ασφαλές.

Ο σκύλος σου μπορεί να χρειάζεται χώρο

Το μεμονωμένο τρέμουλο, πιο μικρό ή διαρκείας, μετά από μια σφιχτή αγκαλιά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σου δεν αγαπά και τόσο πολύ τις αγκαλιές.

Κι, όμως, υπάρχουν πολλά σκυλιά που αγχώνονται με τις αγκαλιές, νιώθουν ότι θέλουν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο αλλά δεν μπορούν. Νιώθουν εγκλωβισμένα ή μη ασφαλή και γι΄αυτό αντιδρούν με τρέμουλο.

τρέμει ο σκύλος

Photo: Unsplash/Patrick Hendry

Μαδάει ο σκύλος σου; Όσα πρέπει να κάνεις!

Δεν θέλει να το σηκώσεις

Σίγουρα υπάρχουν ράτσες σκύλων που τους αρέσει να τα σηκώνεις από το έδαφος, να τα κρατάς όρθια όσο περπατάς μια βροχερή μέρα για παράδειγμα. Αλλά υπάρχουν και μερικά που αγαπούν το έδαφος και δεν νιώθουν άνετα όταν είναι… στον αέρα. Και γι’ αυτό τρέμουν.

Μπορεί να κρυώνει

Τα μικροσκοπικά σκυλιά συνήθως κρυώνουν, ειδικά όταν το τρίχωμά τους είναι πολύ λεπτό ή είναι κουρεμένα και εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν ο σκύλος σου κρυώνει, δοκίμασε να του φορέσεις ένα ειδικό πουλοβεράκι ή να το σκεπάσεις με μια κουβέρτα.

τρέμει ο σκύλος

Pexels

Προσπαθεί να στεγνώσει

Αυτό είναι και το πιο εμφανές! Ο σκύλος σου θα κουνήσει όλο το σώμα, προκειμένου να στεγνώσει. Μάλιστα, από αυτήν την κίνηση αναφέρεται πως αφαιρούν περίπου το 20% με 70% του νερού από πάνω τους. Ζηλεύεις; Εμείς λιγάκι ναι!

Μπορεί να πονάει το αυτί του

Ένα σημάδι της μόλυνσης στο αυτί είναι ότι ο σκύλος κουνάει συνέχεια το κεφάλι του. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αναπτυχθεί αργά (μερικά κούνημα εδώ και εκεί) και να προχωρήσει μέχρι το κουτάβι σου να κουνάει το κεφάλι του ολοένα και πιο γρήγορα.

Είναι καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, ειδικά όταν τα αυτιά του γίνονται κοκκινωπά ή αρχίζουν να διογκώνονται.

τρέμει ο σκύλος

Pexels

Μπορεί να θέλει την προσοχή σου

Αν αγνοείς τον σκύλο σου, αν έχεις πιάσει την κουβέντα ή δουλεύεις και δεν του δίνεις καμία σημασία, τότε μπορεί ο σκύλος σου να αρχίζει να τρέμει επειδή έχει ανάγκη την προσοχή σου.

Και είναι πραγματικά δύσκολο να το αγνοήσεις όταν το κάνει αυτό. Επομένως επιτυγχάνει τον σκοπό του και θα το κάνει κάθε φορά που ζητάει λίγη απ’ την προσοχή σου.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει όταν ο σκύλος σου ακουμπάει τα πατουσάκια του πάνω σου;

Photo: Unsplash/Simone Dalmeri