Η στείρωση του σκύλου σου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του και αποτελεί δική σου ευθύνη. Δεν κρατάει μόνο το σκυλί σου ασφαλές από μια σειρά ιατρικών ζητημάτων αλλά σε βοηθά και να αποφύγεις τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και καινούργια κουταβάκια.

Ως νέος “γονιός” σίγουρα υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που σε απασχολούν σχετικά με τη στείρωση του τετράποδου φίλου σου.

Είναι ασφαλές για το σκυλάκι σου;

Ναι είναι. Είναι μια ιατρική διαδικασία ρουτίνας και ο κτηνίατρός σου ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και γι΄αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Κάθε φορά που ένα ζώο τίθεται υπό αναισθησία υπάρχει κάποιος κίνδυνος αλλά ο κτηνίατρος θα είναι σε επιφυλακή για πιθανά σημάδια εκδήλωσης ασθένειας ή για άλλες επιπλοκές. Μετά τη στείρωση απλώς ακολούθησε τις συμβουλές του ειδικού.

Πότε πρέπει να γίνει η στείρωση;

Αναλόγως αν το σκυλάκι σου είναι αρσενικό ή θηλυκό. Αν είναι αρσενικό το ιδανικό θεωρείται όταν είναι 5 με 7 μηνών και αν είναι θηλυκό μεταξύ του 1ου και 3ου οίστρου. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία του τετράποδου;

Αρχικά δεν υπάρχει κίνδυνος για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Τα θηλυκά δεν διατρέχουν επίσης,τον κίνδυνο μολύνσεων, καρκίνου ή ασθενειών της μήτρας. Δεν έχουν αίμα κατά την περίοδο (γεγονός που θα προσέλκυε τα αρσενικά) ενώ έχει παρατηρηθεί καλύτερη συμπεριφορά.

Τα αρσενικά δεν διατρέχουν τον κίνδυνο καρκίνου στους όρχεις και στον προστάτη. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση μειώνει ορισμένες προβληματικές συμπεριφορές  λόγω έλλειψης ορμονών, όπως η επιθετικότητα.

Θα πονέσει ο σκύλος σου;

Όχι. Το σκυλί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβαση δεν θα αισθανθεί κανέναν πόνο. Συνήθως τους γίνεται μια ένεση η οποία ανακουφίζει για οκτώ με δώδεκα ώρες μετά την επέμβαση.

Διαδεδομένοι μύθοι για τη στείρωση

  1. Δημιουργεί πρόβλημα αυτοπεποίθησης στα αρσενικά σκυλιά.
  2. Τα θηλυκά πρέπει να γεννήσουν μια φορά στειρωθούν.
  3. Αυξάνεται το βάρος τους μετά τη στείρωση.
  4. Η αναισθησία είναι πολύ επικίνδυνη.

Photo: puppyintraining.com