Το να έχεις ένα κατοικίδιο συνοδεύεται με ένα σωρό ευθύνες που πρέπει ν’ αναλάβεις. Δεν υιοθετείς ένα σκυλάκι αν δεν είσαι έτοιμος ν’ αναλάβεις τις ευθύνες που πρέπει. Η υγεία του, η ψυχολογία του και η ζωή του εν γένει εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά αντικείμενα στο σπίτι σου που χρησιμοποιείς καθημερινά αλλά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του pet σου! Φυσικά δεν θα σου πει κανείς να μη τα χρησιμοποιείς ή να τα πετάξεις αλλά  μπορείς να τα τοποθετήσεις σε σημεία που γνωρίζεις πως ο σκύλος σου δεν μπορεί να σκαρφαλώσει και να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Κράτα την πίτσα για σένα

Μερικές πίτσες έχουν υλικά τα οποία είναι επικίνδυνα για τον σκύλο σου , όπως είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και το τυρί. To νάτριο στην πίτσα είναι ένας άλλος κίνδυνος που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για τον σκύλο σου.

Τα χάπια σου μακριά!

Τα χάπια κράτα τα για σένα. Τα φάρμακα, ιδίως αυτά που περιέχουν acetaminophn, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Μπορεί να αποβούν θανατηφόρα τόσο για το σκύλο όσο και για τη γάτα.
Φρόντισε να τα κρατήσεις σε σημείο που δεν έχει πρόσβαση το κατοικίδιό σου.

Η σοκολάτα και ο καφές είναι για σένα μόνο!

Μπορεί εσύ να συνηθίζεις να πίνεις μια κούπα καφέ το πρωί και να τρως ένα κομματάκι κέικ ωστόσο δεν πρέπει να δίνεις και στον σκύλο σου.
Όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν methylxanthine που είναι δηλητηριώδης για τα κατοικίδια. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει άσθμα και εμετούς ακόμα και θάνατο.

Το alcohol είναι απαγορευτικό

Ο σκύλος σου δεν πρέπει ποτέ να προσεγγίσει το alcohol. Μπορεί να προκαλέσει την ίδια βλάβη στο ήπαρ και στα νεφρά του όπως και στον άνθρωπο. Η κατανάλωση alcohol μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Εντομοκτόνα

Τα εντομοκτόνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά είναι τοξικές για τα κατοικίδια καθώς μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις, χρόνια ανορεξία και μυϊκή αδυναμία. Όλα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή και εβδομάδες.

Κέρματα και μεταλλικά αντικείμενα

Αν το κατοικίδιό σου καταπιεί ένα μέταλλο που έχει κατασκευαστεί από ψευδάργυρο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και θέλει προσοχή.  Εάν το στοιχείο φτάσει στο στομάχι, ο ψευδάργυρος διαλύεται και περνάει στο αίμα, οδηγώντας σε ηπατική βλάβη ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Απορρυπαντικά

Τα περισσότερα απορρυπαντικά αποτελούνται από χημικές ουσίες που μπορούν να επιφέρουν ασφυξία και εμετό στα κατοικίδια.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στα απορρυπαντικά πλυντηρίου που έχουν ωραίες μυρωδιές, οι οποίες μπορεί να φαίνονται δελεαστικές στο σκύλο σου. Γι’ αυτό προσοχή!

Photos: depositphotos,Shutterstock/ Agnes Kantaruk