Οι τσίμπλες στα μάτια του σκύλου μπορεί να είναι φυσιολογικές αλλά μπορεί να μαρτυρούν και κάτι -περισσότερο ή λιγότερο- σοβαρό για την υγεία τους. Τι ακριβώς είναι και τι μπορεί να σημαίνουν;

Τι είναι, λοιπόν, οι τσίμπλες στα μάτια του σκύλου; Τα περισσότερα σκυλιά μπορεί να τις εμφανίζουν λόγω βρωμιάς ή σκόνης που εισέρχεται στο μάτι τους, επομένως είναι κάτι φυσιολογικό καθώς είναι η φυσική αντίδραση του σώματός.

Κάθε φορά που το κουτάβι σου ανοιγοκλείνει τα μάτια του, τα δάκρυα απελευθερώνονται για να παρέχουν προστασία και να απαλλαγούν από οποιονδήποτε ερεθισμό.

Ορισμένες ράτσες σκύλων, τείνουν να έχουν περισσότερες τσίμπλες στα μάτια και αυτό δεν σημαίνει πάντα πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από αλλεργίες και όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, ερεθίζονται τα μάτια τους και κοκκινίζουν.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι όταν αρχίζει να σχηματίζεται μια κιτρινωπή “μάζα” ή όταν παρατηρείς φυσικές αλλαγές στο μάτι, όταν είναι λίγο θολό ή όταν διογκώνεται.

τσίμπλες στα μάτια του σκύλου

Photo: Unsplash/Tanner Vines

Πότε οι τσίμπλες στα μάτια του σκύλου… δεν είναι απλές τσίμπλες;

Αλλεργίες

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά έχουν αλλεργίες στο γρασίδι, στη γύρη και στη σκόνη, που το σώμα τους μπορεί να τα θεωρεί επικίνδυνα. Αυτό οδηγεί σε μια φυσική αντίδραση, όπως τις τσίμπλες στα μάτια.

Μερικά από τα συμπτώματα αλλεργίας στον σκύλο μπορεί να είναι:

  • Τσίμπλα στα μάτια
  • Κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα
  • Φαγούρα
  • Δάκρυα στα μάτια

Σ’ αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο.

Τι είναι η θυλακίτιδα σκύλου και ποια τα συμπτώματά της;

Επιπεφυκίτιδα

Αν παρατηρήσεις πως ο σκύλος σου έχει έντονη τσίμπλα στο μάτι και είναι ιδιαίτερα κόκκινο γύρω-γύρω, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Γιατί; Γιατί μπορεί να έχει επιπεφυκίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του επιπεφυκότα, του λεπτού καθαρού ιστού που βρίσκεται πάνω από το λευκό τμήμα του ματιού και ορίζει το εσωτερικό του βλεφάρου.

Τα σημάδια συνήθως είναι τα κόκκινα μάτια, η φλεγμονή, μια λεπτή κρούστα γύρω-γύρω από τα μάτια. Και καθώς μπορεί να είναι μεταδοτικό στον άνθρωπο, μην ξεχνάς να πλένεις πολύ καλά τα χέρια σου, αφού έρθεις σε επαφή με τον σκύλο σου.

σκύλος

Υπερβολικά πολλά δάκρυα

Πρέπει να είσαι προσεκτικός αν ο σκύλος σου έχει υπερβολικά υγρά μάτια, καθώς μπορεί να έχει “epiphora”.  Αυτό σημαίνει, ότι τα μάτια ξεχειλίζουν με δάκρυα.

Τα σημάδια είναι η υπερβολική υγρασία γύρω από τα μάτια, καφέ σημάδια κάτω από τα μάτια, περίεργη μυρωδιά ή και ερεθισμό του δέρματος. Η κατάσταση τείνει να είναι πιο αισθητή σε φυλές με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσεις να κλείσεις ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο.

Ξηρά μάτια

Ακόμη μια ασθένεια στα μάτια που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σκύλος σου, είναι τα υπερβολικά ξηρά μάτια, η αδυναμία να παράγει αρκετά δάκρυα.

Το ξηρό μάτι συμβαίνει όταν ο δακρυγόνος αδένας μολυνθεί ή τραυματιστεί. Τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας είναι μια έντονη κιτρινωπή τσίμπλα γύρω από το μάτι, όταν ανοιγοκλείνει υπερβολικά τα μάτια του και όταν έχουν πρηστεί οι βλεφαρίδες του.

Αν παρατηρήσεις ένα από αυτά τα συμπτώματα, πήγαινε το σκυλί σου στον κτηνίατρο καθώς μπορεί να χάσει μέχρι και την όραση του.

τσίμπλες στα μάτια του σκύλου

Pixabay

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα συμβαίνει όταν το μάτι πιέζεται προκαλώντας ανεπαρκή αποστράγγιση οφθαλμικού υγρού. Ορισμένες φυλές όπως το Poodles, Chow Chows και Cocker Spaniels έχουν μια τέτοια προδιάθεση ενώ είναι και πιο συχνό στα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπάρχουν δύο είδη γλαυκώματος στα σκυλιά: πρωτογενές και δευτερογενές. Πρόκειται για την ενδοφθάλμια πίεση, το μάτι αδυνατεί να γίνει ξηρό, να απορροφήσει το υγρό, προκαλώντας το να γυρίσει πίσω.

Το δευτερογενές γλαύκωμα είναι όταν το μάτι επηρεάζεται από τραύμα (όπως φλεγμονή ή καρκίνο), το οποίο φυσικά αποκλείει την αποστράγγιση.

Είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο, ώστε να δοθεί και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον σκύλο σου;

Για να προστατέψεις τον σκύλο σου από τις παραπάνω ασθένειες, φρόντισε να τριμάρεις τις τρίχες που πέφτουν στα μάτια του και να καθαρίζεις την περιοχή συχνά-πυκνά.

Παράλληλα, φρόντισε να μην έρχονται τα μάτια του σκύλου σε επαφή με προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια του, όπως σαμπουάν, φάρμακα για ψύλλους και σκόνη. Παράλληλα, για τα δάκρυα του σκύλου σου , υπάρχουν ειδικά πετσετάκια για ζώα με τα οποία μπορείς να σκουπίζεις και να τα καθαρίζεις.

τσίμπλες στα μάτια του σκύλου

Photo: Unsplash/João Victor Xavier

Μετά από κάθε βόλτα σας, φρόντισε να το καθαρίζεις από τη σκόνη και τη βρωμιά και να το παρατηρείς προσεκτικά!

Διαβάστε επίσης:

Φθινοπωρινές αλλεργίες και σκύλος: Πώς θα τις καταλάβεις

Photo: unsplash/Samuel Charron