Αν έχεις σκύλο, πιθανώς να τον έχεις δει αρκετές φορές να κάνει… σπίντες, δηλαδή να αρχίσει να τρέχει με μανία πάνω- κάτω, γύρω- γύρω σε κύκλο, μέσα στο σπίτι, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού είναι χωρίς λουρί. Στην αρχή λογικά θα σοκαρίστηκες, αλλά μετά το συνήθισες. Κατάλαβες, όμως, ποτέ τι είναι αυτό που τον πιάνει; Ήρθε η ώρα να μάθεις τι είναι τα zoomies!

Τι είναι τα zoomies;

Τα zoomies ή οι ξέφρενες τυχαίες περίοδοι δραστηριότητας (FRAPs) είναι εκείνες οι αναμφισβήτητες εκρήξεις ενέργειας που έχουν κατά καιρούς οι σκύλοι. Τα zoomies συχνά παρουσιάζουν ξέφρενη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως τρέξιμο σε κύκλους ή περιστροφές. Μια συχνή αιτία τους είναι η υπερβολική συσσώρευση ενέργειας που κρατούν οι σκύλοι, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται σε μια μεγάλη έκρηξη.

Ο σκύλος σου είναι στην τσίτα όλη την ώρα; Δες πώς να το διαχειριστείς

Κάποιες ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό ο σκύλος σου να εκδηλώσει τέτοια συμπεριφορά, σε σύγκριση με κάποιες άλλες. Συγκεκριμένα, εάν ο σκύλος σου είναι συνήθως περιορισμένος σε ένα μικρό χώρο ή πολλές ώρες με το λουράκι του, είναι πιθανό του εκδηλωθεί zoomie το πρωί στη βόλτα ή το βράδυ. Μερικοί σκύλοι επίσης εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά μετά το μπάνιο, ενώ κάποιοι άλλοι μετά από αγχωτικές καταστάσεις, όπως η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Παράλληλα, άλλα σκυλάκια κάνουν zoomies όταν είναι πολύ ενθουσιασμένα!

Τα zoomies εμφανίζονται συχνότερα σε κουτάβια και νεότερους σκύλους, αλλά το φαινόμενο μπορεί κατά καιρούς να εμφανιστεί σε σκύλους κάθε ηλικίας και ράτσας.

Πρόκειται για μια φυσική συμπεριφορά του σκύλου που τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί ανησυχία, εφόσον ο σκύλος έχει χώρο να τρέξει χωρίς να τραυματιστεί. Ωστόσο, τα συνεχή zoomies μπορεί να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος συμπεριφοράς, επομένως είναι καλή ιδέα να παρακολουθείς πόσο συχνά ο σκύλος σου εκδηλώνει αυτή την απελευθέρωση ενέργειας.

Εάν φυσικά δεις τον σκύλο σου σε μια τέτοια στιγμή, σ’ ένα ασφαλές μέρος, άφησέ τον να το απολαύσει, απελευθερώνοντας την ενέργειά του!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News