Ο σκύλος σου πραγματικά σου χαμογελάει;

LIKE US ON FACEBOOK

Ανοίγει πλατιά το στόμα του, τα χείλη του τραβιούνται προς τις άκρες και η γλώσσα του κρέμεται έξω απ’ το στόμα: Σου χαμογελάει ο σκύλος σου ή είναι ιδέα σου;;

Όταν βλέπεις τον σκύλο σου μ’ αυτή τη φάτσα, γυρνάς στην κολλητή σου και της λες “κοιτά πόσο χαρούμενος είναι, χαμογελάει!”. Συμβαίνει στ’ αλήθεια, όμως, αυτό; Χαμογελάει ο σκύλος σου όντως ή όλα είναι στο μυαλό σου;

Cute Aww GIF - Find & Share on GIPHY

Η απάντηση έχει τις ρίζες της στην ιστορία 30.000 ετών που ο άνθρωπος έχει τον σκύλο ως κατοικίδιο. Ο άνθρωπος με τον σκύλο έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια έναν ιδιαίτερο και μοναδικό δεσμό.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology εξέτασε πώς τα σκυλιά, αλλά και οι λύκοι θα ανταποκρίνονταν στο ν’ ανοίξουν ένα δοχείο που γνώριζαν ότι είχε μέσα κρέας.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ οι λύκοι θα ανακάλυπταν ότι δεν θα μπορούσαν να το ανοίξουν, τα σκυλιά θα γύριζαν και θα κοιτούσαν τον άνθρωπο που ήταν στον χώρο, μ’ ένα βλέμμα που υποδηλώνει ότι γνωρίζουν ότι μπορεί εκείνος να τους βοηθήσει ν’ ανοίξουν το δοχείο!

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι τόσο τα σκυλιά όσο και οι άνθρωποι βιώνουν αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης όταν κοιτάζονται στα μάτια.

Happy Dog GIF - Find & Share on GIPHY

Απ’ τις μελέτες γίνεται σαφές ότι η επαφή με τα μάτια είναι σημαντική για τα σκυλιά ως ένας τρόπος να συλλέγουν πληροφορίες και να επικοινωνούν με τους ανθρώπους.

Αλλά τι γίνεται με τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους;

Σε έρευνα που έγινε σε καταφύγιο σκύλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν αρχικά ότι τα puppy eyes έκαναν τα σκυλάκια να υιοθετούνται πιο γρήγορα! Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σ’ ένα σκυλάκι που κοιτάει μ’ αυτό το γλυκό βλέμμα;

Τι συμβαίνει, όμως, με το “χαμόγελο”; Το πρόβλημα με τις εκφράσεις των σκύλων είναι ότι τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες είναι συνήθως υποκειμενικά (με βάση το τι θεωρούμε εμείς οι άνθρωποι ότι λειτουργεί) με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να παρερμηνεύσουμε μια έκφραση που βλέπουμε στο πρόσωπο του σκύλου μας!

Happy Dog GIF - Find & Share on GIPHY

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύ μικρή αντικειμενική έρευνα για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα σκυλιά χαμογελούν. Μερικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη έκφραση εμφανίζεται συνήθως σε χαρούμενες συνθήκες, όπως όταν οι σκύλοι καλούν ο ένας τον άλλο για να παίξουν.

Αλλά εάν αυτό είναι πραγματικά χαμόγελο ή αν απλά ο σκύλος προσπαθεί μ’ αυτή την έκφραση να επικοινωνήσει κάτι άλλο (όπως όταν σε χειραγωγεί με το βλέμμα του), είναι κάτι που παραμένει άγνωστο!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σκύλος σου “χαμογελάει” όταν πραγματικά νιώθει καλά κι αυτό είναι που πρέπει να κρατήσεις!

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved