Γιατί ο σκύλος φέρνει τα παιχνίδια του κάθε φορά που μπαίνεις σπίτι ή απλά σε άκυρες στιγμές σας; Ναι, το κάνουν τα περισσότερα σκυλιά αλλά εσύ μπορεί να μην πιάνεις το μήνυμα που θέλει να σου στείλει…

Γιατί ο σκύλος φέρνει τα παιχνίδια του; Είναι ένας τρόπος απλώς να σε χαιρετίσει ή θέλει να σου πει κάτι άλλο με αυτή του την κίνηση; Κάθε φορά που μπαίνεις σπίτι, έρχεται κατά πάνω σου, κουνάει την ουρά του και μερικές φορές σου φέρνει και ένα παιχνίδι του.

Γιατί; Η απάντηση μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένη γιατί τα κίνητρα του σκύλου κάθε φορά είναι διαφορετικά. Ποιοι είναι, όμως, οι τρεις πιο συνηθισμένοι λόγοι;

Γιατί ο σκύλος φέρνει τα παιχνίδια του;

Θέλει να παίξει

Κι ενώ εσύ ήσουν απασχολημένος στη δουλειά και άργησες να πας σπίτι, ο σκύλος σου κοιμόταν όλη μέρα και δεν είχε τι να κάνει όση ώρα έλειπες. Έτσι, όταν επιστρέφεις στο σπίτι, είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρα του.

Δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του και ορισμένες φορές ο ενθουσιασμός του σημαίνει ενέργεια και παιχνίδι! Ειδικά αν συνηθίζεις να παίζεις μαζί του κάθε φορά που επιστρέφεις σπίτι, τότε το θεωρεί αυτονόητο ότι κάθε φορά θα κάνεις το ίδιο.

Κάθε φορά, λοιπόν, που σου φέρνει το παιχνίδι του είναι σαν να σου λέει “έλα, παίξε μαζί μου”.

Γιατί ο σκύλος φέρνει τα παιχνίδια

 

Για… επίδειξη!

Κι όμως! Ορισμένα σκυλιά σου δείχνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, όχι επειδή θέλουν να παίξουν μαζί σου… αλλά απλά για επίδειξη και στη συνέχεια απλά απομακρύνονται κάθε φορά που πας να πιάσεις το παιχνίδι τους.

Και αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος, αν δεν ήθελε να παίξει γιατί σου έφερε το παιχνίδι του; Και πώς αντιδράς σε μια τέτοια συμπεριφορά; Αν ξεκινήσεις να του μιλάς και να του δίνεις περισσότερη προσοχή, τότε ίσως απολαμβάνει αυτού του είδους την αλληλεπίδραση.

Αυτά τα σκυλιά έχουν μάθει πως ο ιδιοκτήτης τους τους δίνει περισσότερη προσοχή όταν έχουν κάτι στο στόμα τους και απολαμβάνουν αυτήν την αμέριστη προσοχή σου όταν σου φέρνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Μήπως είναι ευερέθιστος;

Για τα σκυλιά που εμφανίζουν μια ευερέθιστη συμπεριφορά, όπως το γάβγισμα μπορεί να τα ενθαρρύνεις τα πάρουν ένα παιχνίδι για να τους αποσπάσεις την προσοχή τους και να διοχετεύσουν κάπου αλλού την ενέργειά του.

Γιατί ο σκύλος φέρνει τα παιχνίδια

Απ’ την άλλη, μπορείς να δέσεις ένα παιχνίδι στον σκύλο σου μόλις βγείτε από την πόρτα για να το κρατήσεις απασχολημένο.

Είναι μια καλή λύση για τα σκυλιά που ενθουσιάζονται υπερβολικά και δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους. Είναι δύσκολο για ένα σκυλί να γαβγίσει ή να δαγκώσει όταν το στόμα του είναι απασχολημένο.
Μετά από πολλές επαναλήψεις, ένα σκυλί μπορεί να μάθει να αρπάζει το παιχνίδι του, κάθε φορά που είναι να βγείτε. Έτσι, ίσως ακούσια το έχεις μάθει στον σκύλο σου.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να βοηθήσεις τον σκύλο σου όταν λείπεις όλη μέρα στη δουλειά

Photo: iStock.com/gollykim