Ο σκύλος σου έχει άγχος; Ποια είναι τα σημάδια που στο επιβεβαιώνουν;

LIKE US ON FACEBOOK

Είναι αλήθεια πως πολλοί δυσανασχετούμε στην εικόνα ότι ένα σκύλος μοιάζει να είναι λυπημένος. Ομολογουμένως δεν είναι και η πιο ευχάριστη στιγμή, ωστόσο, έχουμε τη λύση για να αποφευχθεί η εικόνα του κατσουφιασμένου κατοικίδιου σου.

Τα σκυλιά όπως κι εμείς είναι οργανισμοί, με τις ανάγκες, τα συναισθήματά τους ακόμα και τα προβλήματα τους. Τα σημάδια άγχους στα σκυλιά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που το κύριο γνώρισμά τους είναι η αγάπη και η χαρά.

Δυστυχώς για εμάς, αλλά και γι’ αυτά, υπάρχουν φορές που κλονίζονται συναισθηματικά και αγχώνονται σε ανυποψίαστες καταστάσεις. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τα σημάδια αυτά, ώστε να βοηθήσουμε άμεσα τον τετράποδο φίλο μας να «εξουδετερώσει» το άγχος που κουβαλάει.

Αρχικά για να μάθουμε τα σημάδια άγχους στα σκυλιά, θα χρειαστεί να ξέρουμε ποια είναι τα είδη άγχους που μπορεί να περάσουν.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, τα σκυλιά είναι πολύ αγαπησιάρικα ζώα. Εάν τους δώσεις «ένα» θα σου το γυρίσουν πίσω «10». Είναι πολύ καλοί φίλοι για τον άνθρωπο, μα και εξαιρετική παρέα. Θα σου δώσουν απεριόριστη αγάπη και θα κάνουν πέρα τις ελάχιστες άσχημες σας στιγμές. Ωστόσο, εάν νιώσουν την απόρριψη ή καλύτερα τον χωρισμό, τότε θα αρχίσουν να φθείρονται συναισθηματικά. Θα αγχωθούν στο γεγονός ότι θα χάσουν το αφεντικό τους και θα βιώσουν πολύ άσχημα την κατάσταση. Το εν λόγω άγχος ονομάζεται ως «άγχος αποχωρισμού».

σημάδια άγχους στα σκυλιά

Unsplash/ Jarrod Reed

Ένα ακόμα άγχος που έχουν τα σκυλιά είναι το «άγχος αλλαγής περιβάλλοντος». Αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους γιατί να μην συμβαίνει και στα σκυλιά; Το συγκεκριμένο είδος άγχους έχει να κάνει με την αλλαγή περιβάλλοντος. Γενικά τα σκυλιά είναι ζώα που δύσκολα αλλάζουν συνήθειες, άρα η προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα γίνεται πολύ πιο αργά σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Θέλουν χρόνο και πρέπει να τους το δώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Να τα κάνουμε να αισθανθούν άνετα και ότι πως το καινούριο περιβάλλον είναι δικό τους και όχι ξένο.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν πως ο σκύλος μας δεν είναι καλά και είναι αγχωμένος;

Τα σημάδια για να καταλάβουμε πως το κατοικίδιο μας είναι δεν είναι ψυχολογικά καλά είναι αρκετά εύκολα να τα κατανοήσουμε, βέβαια υπάρχουν και κάποια που δεν μπορούν πολλές φορές ούτε οι ειδικοί να διακρίνουν.

Πάμε να τα απαριθμήσουμε:

 1. Ουρλιαχτό ή κλάμα κατά τη διάρκεια που ο ιδιοκτήτης δεν είναι σπίτι
 2. Συχνή ούρηση
 3. Ακατάπαυστο και αναίτιο σκάψιμο
 4. Τουρτούρισμα
 5. Αυτο-βλάβη με υπερβολικό ξύσιμο
 6. Καταστροφή επίπλων
 7. Αδυναμία εγκατάστασης

Και τα πιο δύσκολα:

 1. Γλείψιμο των χειλιών
 2. Εμφάνιση λευκών στιγμάτων των ματιών
 3. Ανύψωση ενός ποδιού
 4. Αποχαύνωση, κοιτώντας μακριά

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα σημάδια που θα πρέπει να μας «ενεργοποιήσουν» και να μας αναγκάσουν να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό για το πρόβλημα που έχει το σκυλί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα παραπάνω σημάδια για να αποτελούν σημάδια άγχους πρέπει να συνοδεύονται και με τις απαραίτητες εκφράσεις που είμαστε 100% σίγουροι πως ο σκύλος θα σας δώσει με τον δικό του τρόπο να το καταλάβετε.

Μάθε επίσης:

5 σημάδια ότι ο σκύλος σου έχει κατάθλιψη κι εσύ δεν το έχεις καταλάβει!

Photo: pixabay.com
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved