H Μιζού -η μασκότ του ipop- κοιμάται όλη μέρα! Αλήθεια, όπου την πετύχεις κοιμάται! Στην αρχή την ζήλευα, μετά απόρησα είναι λογικό που ο σκύλος κοιμάται όλη μέρα; Μετά ανησύχησα και άρχισα να μιλάω με τον κτηνίατρο! Και επειδή είμαι σίγουρη πώς και εσύ έχεις αναρωτηθεί αν είναι φυσιολογικό είπα να μοιραστώ μαζί σου τα ευρήματα μου!

Πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά ένας σκύλος;

Η σύγκριση του τι κάνει ο σκύλος σου σε σχέση με τους άλλους σκύλους δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα για το αν ειναι φυσιολογική η αντίδραση του ή όχι.  Το πόσο ύπνο χρειάζεται ο σκύλος σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ηλικία, φυλή, επίπεδο δραστηριότητας και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αν ο σκύλος σου γενικά κοιμάται μεταξύ 12-14 ωρών την ημέρα, πιθανότατα δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σου κοιμάται πάνω από 15 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο πώς συμπεριφέρεται ενώ είναι ξύπνιο. Εάν φαίνεται ότι είναι σε λήθαργο ή είναι αποσυνδεδεμένο από τους ανθρώπους και άλλα κατοικίδια ζώα, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αρχικά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τις περιβαλλοντικές αλλαγές όταν φαίνεται ότι ο σκύλος κοιμάται περισσότερο από το κανονικό. Μικρές αλλαγές στη ζωή του σκύλου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου του.

Νέα κατοικίδια ζώα: Εάν υπάρχει ξαφνικά ένα νέο εκρηκτικό γατάκι στο σπίτι, το σκυλί σου μπορεί να ψάχνει για το δικό του ήσυχο σημείο για να ξεκουραστεί.

Ζεστός καιρός: Να είσαι επιφυλακτική για σημάδια εξάντλησης θερμότητας όπως λήθαργο, υπερβολικό άλγημα ή έμετο εάν το σκυλί σου ζεσταίνεται  το καλοκαίρι.

Μια αλλαγή προγράμματος: Αν έχεις αναλάβει νέα δουλειά και αυτό έχει σαν συνέπεια να αλλάξει το πρόγραμμα σου σίγουρα επηρεάζεται και ο σκύλος σου! Η μεγάλη χρονική περίοδος μέσα στην μέρα που λείπεις μπορεί να οδηγήσει σε βαρεμάρα ή και θλίψη τον σκύλο σου!

Ο χρόνος παιχνιδιού αυξήθηκε: Έχει πρόσφατα αρχίσει το κουτάβι σου να παρακολουθεί μια νέα φροντίδα για σκυλάκια; Ξεκίνησες τρέξιμο και παίρνεις τον σκύλο σου μαζί; Αύξησες το παιχνίδι μαζί του; Πηγαίνετε παρέα στην θάλασσα;  Ίσως όλα αυτά ή έστω ένα από αυτά οδηγεί τον σκύλο σου στο να κοιμάται περισσότερο!

Κουτάβια: Παίζουν πολύ κοιμούνται περισσότερο!

Η ηλικία είναι ένας μεγάλος παράγοντας όταν πρόκειται για το πόσο ύπνο χρειάζεται ένα σκυλί. Ακριβώς όπως τα μωρά χρειάζονται πολύ ύπνο, έτσι και τα κουτάβια χρειάζονται 15-20 ώρες ύπνου την ημέρα για να βοηθήσουν το κεντρικό νευρικό τους σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τους μυς να αναπτυχθούν σωστά.

Ενθάρρυνε το σκύλο σου να χαλαρώσει στο ίδιο ήσυχο, άνετο σημείο, ώστε να μπορείς να δημιουργήσεις μια ρουτίνα.

Πολύ μικρά κουτάβια μπορεί επίσης να χρειαστούν βοήθεια για την καθιέρωση μιας κανονικής ρουτίνας ύπνου. Κλείσε τα φώτα και απομάκρυνε τους ήχους την ίδια ώρα κάθε βράδυ για να πείσεις το κατοικίδιο σου ότι πρέπει να πάει στο κρεβάτι όταν το κάνεις αυτό.

Σκύλος κοιμάται όλη μέρα: Σχέση με την ηλικία

Τα μεγαλύτερα σκυλιά τείνουν να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τα μικρά ή ενήλικα σκυλιά και συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από την άσκηση. Ο κτηνίατρος μας εξήγησε πώς μερικά μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά μπορεί μερικές φορές να γίνουν λιγότερο ενεργά λόγω του πόνου των αρθρώσεων. Εάν το σκυλί σου όχι μόνο κοιμάται περισσότερο αλλά έχει και πρόβλημα να στέκεται και να περπατάει, μπορεί να αναπτύσσει αρθρίτιδα.

Μια εξέταση από τον κτηνίατρο θα αποκαλύψει τι θα μπορούσε να προκαλέσει τον πόνο. Ο κτηνίατρός μπορεί να συστήσει να μετακινήσετε το κρεβάτι του σκύλου σου σε μια πιο ζεστή τοποθεσία και να προσθέσεις επιπλέον σκεπάσματα καθώς και να παρακολουθήσεις το βάρος του σκύλου, ώστε να αποφύγεις την πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις του.

Ο σκύλος κοιμάται όλη μέρα! Άλλοι λόγοι

Ο κτηνίατρος εξηγεί πως τα μεγαλόσωμα σκυλιά κοιμούνται περισσότερο από τα μικρόσωμα. Ράτσες όπως Newfoundlands, Saint Bernards, mastiffs, και Great Pyrenees είναι ιδιαίτερα γνωστά για την λατρεία τους στον ύπνο! Οπότε δενθα έπρεπε να σε ανησυχεί!

Αν όμως η υπερβάλλουσα αγάπη για ύπνο συνδυαστεί με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, υπερβολική δίψα ή υπερβολική ούρηση καλό θα ήταν να πας τον σκύλο σου στον κτηνίατρο! Αυτός ο συνδυασμός πολλές φορές είναι ενδείξεις διαβήτη ή νεφρικής νόσου.

Η διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνολική συμπεριφορά ύπνου του σκύλου. Εάν δεν παίρνει την κατάλληλη διατροφή, το σώμα του μπορεί να μην έχει την ενέργεια να μείνει ξύπνιο.

Διάβασε επίσης:

…και γιατί δεν μ αφήνεις να κοιμηθώ στο κρεβάτι σου; Επειδή έχω 4 πόδια;