Είσαι ιδιοκτήτης σκύλου; Λοιπόν, άκου προσεκτικά, αν θες να προφυλάξεις τον σκύλο σου γιατί υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για τα σκυλιά που αγνοούμε οι ιδιοκτήτες! Ποιος είναι αυτός; Τα άγανα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για εκείνον!

Τα άγανα στον σκύλο κάνουν τεράστιο κακό και μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την υγεία του! Τι ακριβώς κάνουν;

σκύλος στη φύση

Τι είναι τα άγανα;

Tα άγανα είναι διάφορες αιχμηρές  κορυφές από τα αγριόχορτα ή τα αποξηραμένα στάχυα, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν κάπως μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσουν πρόβλημα.

Τι συμβαίνει με τα σκυλιά;

Τα σκυλιά όταν πάνε βόλτα μυρίζουν συνέχεια το έδαφος, με τη μύτη στο χώμα, και φυσικά δεν κοιτάνε μπροστά τους, επίσης τρέχουνε πολύ γρήγορα στις αλάνες και τα χόρτα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ εύκολο να μπει μέσα στη μύτη τους κάποιο άγανο, το οποίο τους προκαλεί ιδιαίτερο ερεθισμό.

Τα συμπτώματα της ενόχλησης είναι έντονο φτέρνισμα, το οποίο αποσκοπεί στο να αποβάλουν το ξένο αυτό σώμα ή τρίβουν με τα πόδια τους την μουσούδα τους.

Μερικές φορές καθώς δεν μπορούν αν διώξουν το άγανο με το φτέρνισμα, συνεχίζουν να αποβάλλουν βλέννες ακόμα και αιμορραγικές, οι οποίες μολύνουν την περιοχή γύρω από το ζώο.

To φτέρνισμα γίνεται από πολύ έντονο, πιο αραιό και η κατάσταση κρατάει χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άγανο στη μύτη να μπει πιο βαθιά στη ρινική κοιλότητα, να σχηματιστεί γύρω από αυτό ιστός (γιατί ο οργανισμός προσπαθεί από μόνος του να το περιορίσει) και τα συμπτώματα να γίνουν πιο ήπια.

Καμιά φορά επίσης το μόνο σύμπτωμα είναι ροή πυώδους ή αιμορραγικού υγρού από τη μύτη. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι για το ένα ρουθούνι, αυτό δηλαδή που έχει μέσα το άγανο.

Πως αφαιρείται το άγανο από το ρουθούνι;

Όσο πιο πολύ καθυστερήσει να αφαιρεθεί το άγανο, τόσο πιο δύσκολο φεύγει τελικά.

Η αφαίρεση επιτυγχάνεται με γενική αναισθησία και χρήση ειδικών εργαλείων, εκτός από την περίπτωση που το άγανο είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να αφαιρεθεί με μια απλή λαβίδα.

Στην συνέχεια χορηγούνται αντιβιοτικά για μερικές μέρες και αντιφλεγμονώδες φάρμακα.

Τα άγανα μπορούν επίσης να μπουν στο σώμα του σκύλου σου από τα πόδια και από σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στα δάχτυλα.

Πώς θα καταλάβεις ότι πάει κάτι λάθος; Μέσω του γλειψίματος, γλύψιμο τόσο έντονο, που προκαλεί απώλεια τριχών τοπικά. Αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη του άγανου που είναι καρφωμένο στο δέρμα ή μία τρυπούλα από την οποία και βγαίνει ροζ υγρό ή πύον.

Εάν το άγανο βρίσκεται προς τα έξω, είναι εύκολο να βρεθεί και να αφαιρεθεί. Εάν όμως όχι, κινδυνεύει να προχωρήσει βαθύτερα κάτω από το δέρμα. Για να βρεθεί απαιτείται μεγάλη διάνοιξη του δέρματος,  υπό γενική αναισθησία.

Επίσης πολλά άγανα εισχωρούν από τα αυτιά

Τα ζώα κουνούν το κεφάλι τους σπασμωδικά δεξιά και αριστερά και  βγάζουν παράλληλα κραυγές πόνου. Έτσι δημιουργούνται συχνά πληγές στην εξωτερική πλευρά του αυτιού εξαιτίας του έντονου ξυσίματος με τα πίσω πόδια ενώ προσπαθούν να ανακουφιστούν.

Με την καθυστέρηση του άγανου από το αυτί, μεγαλώνει και η ευαισθησία στο σημείο εκείνο, έτσι ώστε τα ζώα δεν δέχονται ούτε να τα χαϊδεύουμε στο κεφάλι.

Πολλές φορές τα ζώα παρουσιάζουν μείωση της ακοής, αστάθεια κατά τη στάση ή το περπάτημα, στρέφουν την κεφαλή προς μια κατεύθυνση και εξακολουθούν να κουνάνε περιστασιακά το κεφάλι τους, ενώ το αυτί με το πρόβλημα βγάζει υγρό έκκριμα και αναδίδει σημαντική δυσοσμία.

Πώς να προστατεύεις το σκύλο σου από τα άγανα;

Aπόφυγε να τον βγάζεις βόλτα σε μέρη με πολλά ξερά χόρτα και αν αυτό δεν γίνεται, να έχεις τον τετράποδο φίλο σου δεμένο με το λουρί του για να μην τρέχει. Επίσης να καθαρίζεις καλά τις τρίχες των πελμάτων, αλλά και των αυτιών.

Τέλος, αν πιστεύεις ότι έχει καρφωθεί σε κάποιο σημείο του σώματος του σκύλου σου ένα άγανο, προσπάθησε να το αφαιρέσεις το συντομότερο δυνατόν.

Διάβασε ακόμα:

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν έχουμε σκυλί στο αμάξι!