Η εκπαίδευση του σκύλου σου σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί υπομονή και χρόνο αλλά φυσικά δεν είναι αδύνατο. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις;

H εκπαίδευση του σκύλου καλό θα ήταν να γίνει από τη μικρή του ηλικία και μπορείς -αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πας σε ειδικό εκπαιδευτή- να το κάνεις μόνος σου.

Πώς; Όπως είπαμε με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αλλά τι είναι αυτό που θα σε βοηθήσει περισσότερο από κάθε άλλο; Οι μικρές λιχουδιές-επιβραβεύσεις που θα δίνεις στον αγαπημένο σου φίλο κάθε φορά που τα καταφέρνει.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου. Είναι ένας εγγυημένος και αποδεδειγμένος τρόπος ότι ο σκύλος σου, αφού τον επιβραβεύσεις, θα επαναλάβει τη συμπεριφορά που θέλεις. Καμία άλλη μέθοδος δεν λειτουργεί τόσο καλά.

εκπαίδευση του σκύλου

Photo: unsplash/João Victor Xavier

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, τα σκυλιά είναι ξεκάθαρα για αυτό που θέλουν και προτιμούν: Θα εργαστούν πιο σκληρά και θα ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όσο τους δίνεις φαγητό, μια λιχουδιά για την “σωστή” κοινωνική τους αλληλεπίδραση.

Τα σκυλιά αγαπούν να μένουν μαζί σου κι όταν τους επιβραβεύεις είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να τους κάνεις. Θέλεις ο σκύλος σου να σε υπακούει επειδή σε αγαπά;;; Πού το έχεις δει αυτό στη συναναστροφή σου με τους ανθρώπους;

Σκέψου κάτι απλό: Αν το αφεντικό σου σταματούσε να σε πληρώνει, θα σταματούσες να πηγαίνεις στη δουλειά ευθύς αμέσως. Πρέπει να δώσεις ένα κίνητρο στον σκύλο σου. Αν θέλεις ο σκύλος σου να ακολουθεί μαι συγκεκριμένη συμπεριφορά που για σένα είναι θετική κι αποδεκτή , τότε θα πρέπει διαρκώς να του δίνεις ένα κίνητρο. Και υπάρχει καλύτερο κίνητρο από μια λιχουδιά;;;

Η αλήθεια είναι πως και η τιμωρία λειτουργεί ως μια μέθοδος εκπαίδευσης ή αν θέλεις ο σκύλος σου να αλλάξει μια “κακή” και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που έχει.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς έρευνες έχουν δείξει πως η τιμωρία στα σκυλιά ως μέθοδος εκπαίδευσης, έχει και αρνητικές επιδράσεις, όπως φόβος, ανησυχία και άγχος ενώ μπορεί ο σκύλος σου να γίνει επιθετικός. Μπορεί το κατοικίδιό σου να σε συνδέσει στο μυαλό του με μια αρνητική εμπειρία και να σε φοβάται.

εκπαίδευση του σκύλου

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση που ο σκύλος σου είναι φοβισμένος, το φαγητό και πάλι θα κάνει το θαύμα του. Όταν του δίνεις φαγητό και το επιβραβεύεις για κάτι τότε χτίζεις μια θετική συσχέτιση μαζί του και αρχίζει να σε εμπιστεύεται. Ασφαλώς μην το παρακάνεις με το φαγητό και “σκάσεις” τον σκύλο σου.

Φρόντισε να έχεις πάντα στην τσέπη σου… μια λιχουδιά!

Διαβάστε επίσης:

Πώς να σταματήσεις τις 4 πιο ενοχλητικές συνήθειες του σκύλου σου

Photo: unsplash/Joe Caione