Ο Patron κούνησε την ουρά του ενθουσιασμένος και γάβγισε, καθώς o πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy του απένειμε μετάλλιο για τις υπηρεσίες ανίχνευσης ρωσικών ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών.

Το Jack Russell τεριέ έχει κλέψει τις καρδιές των ανθρώπων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας λόγω της μαχητικότητάς του. Μάλιστα, το γλυκό τετράποδο έχει την ικανότητα να εντοπίζει ρωσικές νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους σκόρπισαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος της διαδρομής της υποχώρησής τους από τη βόρεια Ουκρανία.

H Nastya είναι μια απ’ τις ηρωίδες των ημερών μας. Και ο λόγος είναι απλός

Ο Zelenskyy βράβευσε σκύλο – Η μάχη του Patron στην Ουκρανία

Περιγράφοντάς τον Patron ως «μικρό αλλά πολύ διάσημο», ο Volodymyr Zelenskyy είπε σε δήλωση μετά την τελετή απονομής του βραβείου, ότι η εκπαίδευση των σκύλων να αποφεύγουν τις νάρκες «είναι πλέον ένα από τα πιο επείγοντα καθήκοντα».

Οι σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποναρκοθέτηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της ικανότητάς τους να εντοπίζουν πυρομαχικά γρηγορότερα από τους ανθρώπους. Οι ειδικοί λένε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ζώνες συγκρούσεων, όπου μεγάλες ποσότητες συντριμμιών εμποδίζουν τους τυπικούς ανιχνευτές μετάλλων.

Η όσφρηση ενός σκύλου είναι πολλές φορές καλύτερη από αυτή του ανθρώπου και οι μελέτες δείχνουν ότι είναι σε θέση να μυρίσουν τις εκρηκτικές ουσίες που περιέχονται στις νάρκες ξηράς, καθώς και στοιχεία του μεταλλικού ή πλαστικού περιβλήματος.

Τα αδέσποτα της Ουκρανίας αποκαλύπτουν την δική τους ιστορία για τον πόλεμο

Σκύλοι ανίχνευσης βομβών έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Καμπότζης και της Κολομβίας, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι οι νάρκες συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο ακόμη και πολύ καιρό μετά το τέλος μιας σύγκρουσης, εμποδίζοντας τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ο Patron – το όνομα του οποίου σημαίνει «πυρομαχικά» στα ουκρανικά, έχει γίνει ένα ισχυρό σύμβολο για το Κίεβο, προσελκύοντας ακόλουθους στα social media και εμπνέοντας μια σειρά από έργα τέχνης, κινούμενα σχέδια, ακόμη και παιχνίδια. Ο Volodymyr Zelenskyy του απέδωσε φόρο τιμής την Κυριακή, 8/5, καθώς εντόπισε περισσότερα από 200 εκρηκτικά από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού και κατά οχημάτων σε κατοικημένες και γεωργικές περιοχές της Ουκρανίας.

Από το 1997, ο τύπος των ναρκών ξηράς που έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν ανθρώπους – γνωστές ως νάρκες ξηράς κατά προσωπικού – έχουν τεθεί εκτός νόμου από τις περισσότερες χώρες. Η Σύμβαση της Οτάβα που απαγόρευσε τη χρήση τους έχει υπογραφεί από περισσότερα από 160 έθνη, αν και κυρίως όχι από μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Σκύλοι στον πόλεμο: 10 φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως τα σκυλιά θα είναι οι παντοτινοί φίλοι του ανθρώπου

Ο Patron έλαβε το βραβείο του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό Πρωθυπουργό Justin Trudeau, ο οποίος πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Ουκρανία την Κυριακή, 8/5, και περιόδευσε τη βόρεια πόλη Irpin, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την προσπάθεια του Κρεμλίνου να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή της εισβολής.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο με τον Patron:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News