Τα ερπετά έχουν γίνει πολύ δημοφιλή κατοικίδια τα τελευταία χρόνια με πολλούς να σπεύδουν να αγοράσουν χελώνες, σαύρες, ιγκουάνα και φίδια για ζώα συντροφιάς. Τα συγκεκριμένα κατοικίδια έχουν πολλές απαιτήσεις και ένας ιδιοκτήτης μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες στην ανατροφή τους. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που επικρίνουν την κατοχή ενός ερπετού ως κατοικίδιο. Αυτοί είναι μερικοί μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια ερπετά που αξίζει να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις ένα.

Πώς να σταματήσει η γάτα σου να φέρνει νεκρά ζώα στο σπίτι με δύο απλούς τρόπους

Ασθένειες που μεταδίδονται από ερπετά

Οι επικριτές των ερπετών κατοικίδιων ζώων συχνά δηλώνουν ότι τα ερπετά είναι γεμάτα ασθένειες και ενώ είναι αλήθεια ότι φιλοξενούν ασθένειες, ο κίνδυνος είναι συχνά πολύ χαμηλότερος απ’ όσο νομίζουμε. Στη δεκαετία του 1970, οι χελώνες έγιναν ξαφνικά ένα δημοφιλές κατοικίδιο ζώο και τα περιστατικά σαλμονέλας που μεταδίδονται από ερπετά αυξήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 11 % όλων των ανθρώπινων περιπτώσεων. Σήμερα, στη Βόρεια Αμερική, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν σαλμονέλα από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Εκπαιδευτικές εκστρατείες και νομοθεσία στη δεκαετία του 1990 οδήγησαν σε σημαντική μείωση της σαλμονέλας που μεταδίδεται από ερπετά, μειώνοντας τη σε μόλις 6 % των περιπτώσεων.

Ωστόσο, η μελέτη ασθενειών που προκαλούνται από ερπετά σε ανθρώπους έχει εξετάσει μόνο τις τάσεις μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε τα δεδομένα της δημόσιας υγείας μπορεί να αλλάξουν καθώς η δημοτικότητα των ερπετών αυξάνεται. Είναι ενδιαφέρον, παρόλο που οι ασθένειες επισημαίνονται ως λόγος αποφυγής ερπετών κατοικίδιων ζώων, θηλαστικά κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι και γάτες, έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως η λύσσα και το άσθμα. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι θεωρούνται αποδεκτοί από την κοινωνία, παρά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

5 τρόποι να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για το κατοικίδιό σου

Συντροφιά και ψυχαγωγία

Μια άλλη κοινή κριτική είναι ότι τα ερπετά απλά δεν είναι καλά κατοικίδια. Αυτή η πεποίθηση πηγάζει από την άποψη ότι τα ερπετά είναι πλάσματα που βαριούνται αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν μερικά απίθανα παραδείγματα ευκίνητων ερπετών. Για παράδειγμα, οι κροκόδειλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τεράστια σαγόνια τους για να μετακινήσουν τα μωρά και τα αυγά τους με λεπτότητα χωρίς να τα βλάψουν ενώ οι σαύρες μπορούν να λύσουν παζλ τροφίμων. Αν και η στοργή είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες επιστημονικές μεθόδους, οι μελέτες έδειξαν ότι ορισμένες χελώνες προτιμούν το ξύσιμο των κελυφών τους από οικείους ανθρώπους από ότι το φαγητό ή τα παιχνίδια όταν χρειάζεται να επιλέξουν.

Ευζωία ερπετών

Πέρα από τους κινδύνους για τους ανθρώπους, η κατοχή ενός ερπετού αποτελεί όντως κάποια απειλή για τα ίδια τα ζώα. Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ερπετά υποφέρουν από δυσανάλογα χαμηλή ευημερία σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια ζώα υπάρχει γενικότερη ανησυχία. Λόγω της εξωθερμικής (ψυχρόαιμης) φύσης τους, η ανάγνωση της γλώσσας του σώματος μπορεί να είναι δύσκολη, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστεί πότε τα ερπετά υποφέρουν. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, τα ερπετά μπορούν συχνά να υπομείνουν άσχημες συνθήκες υγείας περισσότερο από τα θηλαστικά. Τελικά, αυτό σημαίνει ότι τα ερπετά μπορούν να διατηρηθούν σε κακές συνθήκες για μήνες ή και χρόνια.

Αν και συχνά το παραβλέπουμε, τα ερπετά μπορούν να είναι καταπληκτικά κατοικίδια. Πολλοί ιδιοκτήτες γοητεύονται από τη στωική τους ομορφιά και άλλοι βρίσκουν ακόμη και την πιο απλή συμπεριφορά τους γοητευτική. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι ιδιοκτήτες μπορούν να είναι σε θέση να φροντίζουν ένα ερπετό για πολλά χρόνια με τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία τόσο του ζώου όσο και του ιδιοκτήτη τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News