Σοκολατένιο κέικ. Τουλίπες. Κρασί. Αυτά είναι μόνο μερικά απ’ τα φαινομενικά ακίνδυνα πράγματα που μπορείς να βρεις σ’ ένα σπίτι. Αλλά μπορεί να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα για τον σκύλο σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλές κοινές ουσίες που μπορεί να είναι δηλητηριώδεις για τον σκύλο σου, καθώς και τι μπορείς να κάνεις εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλητηριάστηκε ο σκύλος σου; Οι 3 πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις.

Κοινές αιτίες δηλητηρίασης του σκύλου

Κάτι που είναι ασφαλές για τους ανθρώπους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές και για τους σκύλους. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα προϊόντα που έχεις στο σπίτι σου, μπορεί να είναι πολύ τοξικά για το σκυλί σου.

Οι συνήθεις ύποπτοι:

Ανθρώπινη τροφή. Ο μεταβολισμός του σκύλου σου είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό σου, γι ‘αυτό και μερικά από τα αγαπημένα σου σνακ μπορεί να είναι επικίνδυνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρα για τον σκύλο σου. Σοκολάτα, αβοκάντο, σταφύλια και σταφίδες, καρύδια macadamia και αλκοόλ είναι μόνο μερικά απ’ τα απαγορευτικά τρόφιμα για τον σκύλο σου.

Φυτά. Αρκετά δημοφιλή οικιακά λουλούδια και φυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για το σκύλο σου, όπως τουλίπες, φοίνικες, αζαλέες και ροδόδεντρα.

Ανθρώπινα φάρμακα. Πολλά φάρμακα που είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο μπορεί να είναι επιβλαβή για τα σκυλιά. Μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και φάρμακα για τον πόνο.

Προϊόντα οικιακής χρήσης. Υπάρχουν πολλά κοινά οικιακά προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες που δεν πρέπει ποτέ να καταπίνονται από το σκυλί σου. Καθαριστικά, αντιψυκτικά, χημικά καθαρισμού πισίνας και προϊόντα γκαζόν και κήπου μπορούν όλα να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του σκύλου σου, εάν καταναλωθούν καταλάθος.

Εντομοκτόνα και ποντικοφάρμακα. Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών, των κατσαρίδων και άλλων παρασίτων εντόμων μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους. Η κατανάλωση ποντικοφάρμακου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

δηλητηριάστηκε ο σκύλος

Pixabay

Δηλητηριάστηκε ο σκύλος σου; Αυτά είναι τα σημάδια

Διαφορετικές δηλητηριώδεις ουσίες μπορεί να επηρεάσουν το σκυλί σου με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ποσότητα. Ενώ τα συμπτώματα δηλητηρίασης μπορεί να ποικίλλουν, εδώ είναι μερικά απ΄τα πιο κοινά:

 • Μη φυσιολογική συμπεριφορά
 • Βήχας
 • Διεσταλμένες κόρες
 • Μούδιασμα
 • Μειωμένη ή απουσία ούρησης
 • Διάρροια
 • Αποχρωματισμένα ούλα
 • Υπερβολική δίψα
 • Υπερβολική ούρηση
 • Έλλειψη ορεξης
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Αδυναμία

Εάν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι ότι ο σκύλος σου δηλητηριάστηκε:

Πρώτον, μείνε ήρεμος. Αν και είναι σημαντικό να ενεργήσεις γρήγορα, πρέπει επίσης να ενεργήσεις προσεκτικά – οι ενέργειές σου μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

δηλητηριάστηκε ο σκύλος

Pixabay

Βήμα 1

Μάζεψε το υπόλοιπο δηλητήριο ή άλλες ουσίες, όπως τον εμετό του. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνίατρό σου να εντοπίσει τον τύπο δηλητηρίου που έχει επηρεάσει το σκυλί σου.

Βήμα 2

Κάλεσε τον κτηνίατρό σου ή απευθύνσου άμεσα σε μια κλινική για σκύλους.

Βήμα 3

Ενώ μιλάς στο τηλέφωνο με τους ειδικούς, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να πεις τη ράτσα, την ηλικία, το φύλο και το βάρος του σκύλου σου, καθώς και τα συμπτώματά του. Εάν είναι δυνατόν, βρες το προϊόν με τη δηλητηριώδη ουσία.

δηλητηριάστηκε ο σκύλος

Εάν ο σκύλος σου έχει επιληπτική κρίση, δεν μπορεί να αναπνεύσει ή χάσει τις αισθήσεις του, πήγαινέ τον αμέσως στον κτηνίατρο.

Δες κι αυτό:

Πρώτες βοήθειες στον σκύλο σου

Photo: Pexels