Όταν φωνάζεις τον σκύλο σου με το όνομά του, πιθανώς να γυρίζει κάθε φορά… εκτός από εκείνες που θέλει να σε αγνοήσει. Όμως, πιθανώς να γυρίζει κι όταν φωνάζει κάποιος άλλος το όνομά του. Η απορία είναι μια: Όταν δεν σε βλέπει, ο σκύλος αναγνωρίζει τη φωνή σου ή θα μπορούσε να σε περάσει για οποιονδήποτε άλλο;

Φυσικά και μάλλον ξέρεις ήδη την απάντηση ή τουλάχιστον έτσι θέλεις να πιστεύεις… Η έρευνα τώρα επιβεβαιώνει αυτό που φανταζόσουν: Οι σκύλοι αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους!

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα σκυλιά μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή των ιδιοκτητών τους από εκείνη πολλών άλλων», σημειώνει ο Άντικς Αντίλα, επικεφαλής του εργαστηρίου όπου έγινε η μελέτη. 

Ο σκύλος σου αναγνωρίζει τη χαρά και την λύπη από το πρόσωπο σου!

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd της Βουδαπέστης κάλεσαν 28 σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους να παίξουν κρυφτό. Τα σκυλάκια έπρεπε να βρουν τον κηδεμόνα τους πίσω από τη μία από τις δύο κρυψώνες, ενώ ένας άγνωστος ήταν στην άλλη. 

σκύλος αναγνωρίζει τη φωνή
Pixabay

Το μόνο hint που είχαν οι σκύλοι ήταν το ότι οι ερευνητές έβαλαν να ακούγεται η φωνή του κηδεμόνα απ’ το σημείο που κρυβόταν εκείνος και ενός αγνώστου απ’ την άλλη κρυψώνα. Και οι δύο διάβαζαν κάτι στον ίδιο τόνο και οι σκύλοι έπρεπε να επιλέξουν από απόσταση σε ποιο απ’ τα δύο σημεία είναι ο άνθρωπός τους. Στο πλαίσιο της έρευνας, παίχτηκαν πολλοί γύροι κρυφτό με συνδυασμό της φωνής του ιδιοκτήτη με 14 άλλες φωνές.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα; Το 82% των σκύλων μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον ιδιοκτήτη τους μόνο απ’ τη φωνή του!

Κι αν δεν είσαι ακόμα σίγουρος ότι δεν ήταν τυχαίο όλο αυτό, να σου πούμε ότι στους δύο τελευταίους γύρους οι ερευνητές έβαλαν τη φωνή του κηδεμόνα να ακουστεί απ’ το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο άγνωστος. Και σ’ αυτή την περίπτωση τα σκυλιά πήγαν εκεί όπου ακουγόταν η φωνή του οικείου τους.

«Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας των σκύλων, η ικανότητά τους να διακρίνουν τη φωνή του κηδεμόνα τους ανάμεσα σε διάφορες και το γεγονός ότι οι επιλογές των σκύλων δεν συγχέονταν από τα οσφρητικά σήματα ή τη σειρά των ομιλητών δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αξιόπιστα σήματα ταυτότητας που μεταφέρονται με την ομιλία», συμπέραναν οι ερευνητές. 

Πώς ο σκύλος αναγνωρίζει τη φωνή σου;

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει επίσης το στοιχείο της φωνής που έκανε τους σκύλους να καταλάβουν πού βρισκόταν ο κηδεμόνας τους.

σκύλος αναγνωρίζει τη φωνή
Pexels

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, τα σκυλιά χρησιμοποιούν κάποιες ιδιότητες της φωνής για να αναγνωρίσουν ποιος μιλάει, όπως οι άνθρωποι, ανάμεσα στις οποίες είναι το αν η φωνή έχει πιο βαθύ ή πιο οξύ τόνο, αν είναι καθαρή ή πιο τραχιά όπως και το ηχόχρωμά της. 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τα σκυλάκια με άγχος αποχωρισμού, καθώς αν αναγνωρίζουν κανονικά τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, ίσως μπορέσουν να την αναγνωρίσουν και μέσω τηλεφώνου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News