Τα σκυλιά λατρεύουν να είναι ελεύθερα, είτε κάθονται στον κήπο σου και αισθάνονται τη ζεστασιά του ήλιου, είτε τρέχουν ανέμελα και εξερευνούν τη φύση. Καθώς, όμως, ο καιρός γίνεται καλύτερος και το καλοκαίρι πλησιάζει, το πιθανότερο είναι ότι εσύ και ο τριχωτός σου φίλος θα περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που σημαίνει περισσότερη έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να προσέξεις και ανάμεσά τους βρίσκεται και το ηλιακό έγκαυμα στον σκύλο σου.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτούν από τα ηλιακά εγκαύματα. Τι συμβαίνει, όμως, με τους σκύλους; Ναι! όπως και οι γονείς τους, έτσι και οι σκύλοι παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα! Είναι σχετικά εύκολο να αποτρέψεις και να αντιμετωπίσεις τα ηλιακά εγκαύματα του σκυλιού σου και ορισμένα μέτρα ασφαλείας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του τετράποδου φίλου σου να αναπτύξει σοβαρά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με τον ήλιο. 

Ηλιακό έγκαυμα στον σκύλο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν όταν οι σκύλοι εκτίθενται υπερβολικά στις ακτίνες UV από τον ήλιο, κάνοντας το δέρμα τους σφιχτό, κόκκινο και ευαίσθητο. Οι σκύλοι μπορούν πολύ εύκολα να καούν από τον ήλιο όταν περνούν πολύ χρόνο στο άμεσο ηλιακό φως, μετά από πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και σε ηλιόλουστα σημεία κοντά σε ένα παράθυρο. Παρόλο που τα ηλιακά εγκαύματα είναι πιο συνηθισμένα το καλοκαίρι, οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν βλάβη από τον ήλιο το χειμώνα ή ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. 

Το πρώτο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα!

Σημάδια ηλιακών εγκαυμάτων σε σκύλους

Τα σκυλιά τείνουν να παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα σε περιοχές όπου δεν έχουν καθόλου γούνα, όπως γύρω από τη μύτη και τα αυτιά τους. Τα ηλιακά εγκαύματα στην κοιλιά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν το φως του ήλιου αντανακλάται από το πεζοδρόμιο, επηρεάζοντας σκύλους με κοντά πόδια. Εκτός από το προφανές σημάδι ερυθρότητας στο δέρμα του σκύλου σου, το δέρμα του θα είναι αρκετά τρυφερό στην αφή. Άλλα σημάδια ηλιακών εγκαυμάτων σε σκύλους περιλαμβάνουν:

  • Ξηρά ή κατσαρά άκρα των αυτιών ενός σκύλου
  • Απώλεια μαλλιών
  • Πυρετός
  • Δερματικά έλκη/φλύκταινες
  • Δερματικές λοιμώξεις/ξεφλούδισμα
  • Σκούρος αποχρωματισμός στο δέρμα
  • Ήχους πόνου όταν τον αγγίζει ή όταν κινείται
ηλιακό έγκαυμα στον σκύλο
Pexels

Πώς θα προστατέψεις τον σκύλο σου;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι τόσο επώδυνο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους, και μπορεί να χρειαστούν ακόμη και αρκετές ημέρες για να υποχωρήσει και να εξασθενίσει. Οι σκύλοι που εμφανίζουν τακτικά ηλιακά εγκαύματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές δερματικές ασθένειες, όπως ένας καρκίνος που ονομάζεται καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσεις τα μέτρα που μπορείς να λάβεις για να αποτρέψεις τα ηλιακά εγκαύματα στον σκύλο σου.

Ο ευκολότερος τρόπος για να προστατεύσεις τον τετράποδο φίλο σου από το έγκαυμα είναι να αποφύγεις να τον αφήνεις να εκτίθεται στο ηλιακό φως για μεγάλα χρονικά διαστήματα όταν έχει περισσότερο ήλιο. Εάν μόνο τότε μπορείς να τον βγάζεις βόλτα, καλό θα ήταν να έχεις άφθονο νερό μαζί σου και γενικότερα να προτιμάς τις βόλτες στη σκιά.

Οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντηλιακό SPF για να προστατευτούν από τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά σίγουρα όχι αυτό που προμηθεύεσαι για τον εαυτό σου. Στην αγορά υπάρχουν πολλά αντηλιακά για τους τριχωτούς σου φίλους, μπορείς να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου και να προμηθευτείς το κατάλληλο.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν ο σκύλος σου κολυμπάει

Πώς να αντιμετωπίσεις τα ηλιακά εγκαύματα

Το ηλιακό έγκαυμα σε σκύλους μπορεί να αντιμετωπιστεί τοπικά χρησιμοποιώντας αλόη βέρα ή λάδι καρύδας, καθώς αυτά τα καταπραϋντικά προϊόντα δεν θα ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του σκύλου σου. Οι κρύες κομπρέσες ή οι αλοιφές στην πληγείσα περιοχή μπορούν επίσης να κάνουν τον σκύλο σου να νιώσει καλύτερα. Η σημαντικότερη, όμως, συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να επικοινωνήσεις αμέσως με τον κτηνίατρό σου ώστε να σε συμβουλεύσει για τις επόμενες κινήσεις σου.

Τις περισσότερες φορές, το ηλιακό έγκαυμα σε σκύλους μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν στην κτηνιατρική κλινική. Εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό, ο κτηνίατρός σου μπορεί να συστήσει θεραπεία με ένα προϊόν κορτιζόνης για την πρόληψη περαιτέρω φλεγμονής. Μπορεί, επίσης, να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν το έγκαυμα αρχίσει να φαίνεται μολυσμένο.

Ακριβώς όπως εσύ, έτσι και ο σκύλος σου πρέπει να απολαμβάνει το καλοκαίρι και τον ήλιο με την κατάλληλη προστασία. Οπότε μη φοβηθείς να τον αφήσεις ελεύθερο στην ύπαιθρο, απλά να θυμάσαι τις συμβουλές που σου δώσαμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News