Η γάτα σου συμπεριφέρεται παράξενα; Κρύβεται στον ήχο του κουδουνιού ή είναι επιφυλακτική με μέλη της οικογένειας ή επισκέπτες στο σπίτι; Ίσως η γάτα σας να κάνει την ανάγκη της έξω από την άμμο της. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ενδείξεις ότι η γάτα σου έχει άγχος. Μην αναρωτιέσαι, λοιπόν, «γιατί η γάτα μου έχει άγχος» και διάβασε παρακάτω τους λόγους που φέρνουν το κατοικίδιό σου σε δύσκολη θέση.

Οι απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί η γάτα μου έχει άγχος;»

Αλλαγές στο σπίτι

Μετακόμισες πρόσφατα σε νέο σπίτι; Ή μήπως αλλάζεις συχνά τη διακόσμηση στο σπίτι σου; Οι γάτες είναι ευαίσθητες στο περιβάλλον τους και οι συνεχείς αλλαγές μπορούν να κάνουν το κατοικίδιο να αισθάνεται σαν να είναι εκτός ελέγχου.

Pexels

Προσθήκη ή αφαίρεση στον κοινωνικό κύκλο

Εάν υιοθετήσεις άλλο κατοικίδιο, η «βίαιη» ένταξή του στο σπίτι μπορεί να «θορυβήσει» τη γάτα. Ένας νέος συγκάτοικος, ένα νέο μωρό σε μια οικογένεια, οι επισκέψεις μπορεί να ταρακουνήσουν τη γάτα. Ομοίως, η απώλεια μέλους σε μια οικογένεια αλλάζει τον κοινωνικό κύκλο του ζώου, με συνέπεια να γεννά το αίσθημα άγχους στη γάτα.

Εποχιακές και θερμοκρασιακές αλλαγές

Αν και η γάτα σου μπορεί να ζει μέσα στο σπίτι, γεγονός που κάνει πιο ομαλή τη διαβίωση της, οι αλλαγές στον καιρό (βροχή, αέρας, ήλιος) και τη θερμοκρασία επηρεάζουν κάλλιστα τη ζωή της γάτας. Οι αλλαγές στις εποχές και οι διαφορές στη θερμοκρασία, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γάτα, κυρίως στο άγχος. Τη «συναισθηματική» αλλαγή μπορείς να την παρατηρήσεις πολλές φορές κατά την περίοδο αλλαγής της ώρας.

Υπερδιέγερση

Pexels

Η πλήξη μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις γάτες, αλλά και η υπερδιέγερση. Επειδή οι γάτες έχουν τόσο ευαίσθητη ακοή και δέρμα, ο υπερβολικός θόρυβος και το απότομο άγγιγμα μπορούν να τους προκαλέσουν μεγάλο άγχος. Σταθερή, δυνατή τηλεόραση και μουσική, τα σκυλιά που γαβγίζουν και οι άνθρωποι που φωνάζουν μπορεί να είναι παράγοντες που αγχώνουν τις γάτες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News